Acasă Economie Dupa ce au fost dublate/ triplate in 2018, salariile medicilor cresc din...

Dupa ce au fost dublate/ triplate in 2018, salariile medicilor cresc din nou! Plafonul de 30% pentru sporurile oferite angajaților din sistemul sanitar a fost eliminat după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea ce prevede eliminarea acestuia

Un lucru este cert, medicii din Romania sunt una dintre categoriile de salariati care nu se pot plange pentru cel putin cativa ani de acum incolo ca nu ar avea salariu decent. Dupa ce in primavara anului 2018, salraiile medcilor s-au dublat, chiar in unele cazuri triplat, acestea ajungand la o valoarera asemantoare tarilor din Occident, medicii sunt continua sa fie una dintre categroriile norocoase ajutate de Guvern, de data asta cel liberal.

Odata cu noua lege a salarizării care a intrat in vigoare in primavara anului 2018, sporurile angajaților din sistem fuseseră plafonate la maximum 30% din salariu, insa presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea ce prevede si eliminarea plafonului cu 30%.

„Prevederea privind eliminarea limitei sporurilor oferă tuturor unităților sanitare posibilitatea de a declanșa negocierile cu sindicatele afiliate la cele două federații reprezentative la nivel de sector sanitar pentru a crește sporurile existente la nivelul maxim și de a acorda toate sporurile corespunzătoare noilor condiții de muncă (inclusiv cel pentru activitățile de combatere a epidemiei – sporul prevăzut de punctele 1 sau 9 de la lit. A din anexa nr. 2 la Regulamentul de sporuri)”, arată reprezentanții Federației Solidaritatea Sanitară, cei care au inițiat această modificare legislativă.

Reprezentanții Solidaritatea Sanitară subliniază, însă, că această prevedere legală „creează posibilitatea creșterii sporurilor din Regulamentul de sporuri peste limita minimă (acesta este nivelul până la care federația a reușit să intervină în mod eficient în actualul cadru legal), nu obligația acordării lor”.

Ei adaugă că „deoarece acordarea sporurilor pentru condiții de muncă (în special cele pentru condiții de muncă deosebit de periculoase) din Regulamentul de sporuri, între nivelul minim și cel maxim, se stabilesc prin negociere cu sindicatele (din unitate) afiliate la cele două federații reprezentative, transformarea posibilității în realitate depinde de declanșarea și rezultatul acestor negocieri”.

„În acest moment este posibilă introducerea echității în acordarea sporurilor la nivelul diferitelor unități sanitare cel puțin pe perioada pandemiei, indiferent de ordonatorul principal de credite, nivelul de referință constituindu-l acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă prevăzute de Regulamentul de sporuri la nivelul maxim”, mai spun reprezentanții Solidaritatea Sanitară.

Rețele de socializare

34,563FaniÎmi place
24,580CititoriConectați-vă
61,453AbonațiAbonați-vă

Important

Noutăți

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here