Consilierii Capitalei au refuzat pentru a doua oară realizarea unui Muzeu al Holocaustului în centrul Bucureştiului

Consilierii Capitalei nu vor muzeu al Holocaustului în centrul istoric al oraşului. Proiectul privind realizarea Muzeului de Istorie al Evreilor şi al Holocaustului într-un imobil de pe strada Lipscani a fost respins a doua oară consecutiv de Consiliul General al Capitalei. Motivul celor care au votat împotrivă sau s-au abţinut este acela că imobilul este destinat de fapt unei colecţii de tablouri. Istoricii au primit cu dezamăgire refuzul consilierilor.

Proiectul pentru Muzeul Holocaustului a fost iniţiat în 2012 de către Administraţia Prezidenţială, Guvernul României şi Municipalitate.

În 2016, Consiliul General a dat imobilul de pe strada Lipscani în administrarea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, însă hotărârea a fost anulată în instanță ulterior.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: „Proiectul a fost pe ordinea de zi suplimentară, într-o şedinţă extraordinară. Acest lucru s-a invocat de către persoana care a dat în judecată PMB şi faptul că anterior existase o decizie prin care această clădire de pe str. Lipscani trebuia să fie amenajată ca pinacotecă”.

Proiectul a fost repus pe ordinea de zi atât în şedinţa de consiliu din februarie, cât şi în cea din martie. În ambele şedinţe, proiectul a fost respins.

Radu Ioanid, istoric: „Acest vot negativ pentru că nu pot să-l vad altfel al consilierilor municipiului Bucureşti este unul care loveşte în imaginea pozitivă a României. România este o ţară care a avut a treia comunitate evreiască din Europa ca mărime, comunitate care a avut o contribuţie extraordinară la modenizarea României”.

Citește și http://dc360.ro/elementor-10063/

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.