Moldovenii cer drumuri moderne încă de acum 100 de ani! Ziarul “Tempo” din 1937: “Moldova este singura provincie unde nu s-a construit un metru de șosea”

Și acum mai bine de opt decenii moldovenii deplângeau faptul că provincia lor este singura în care nu s-a construit un singur metru de șosea modernă. Un articol din ianuarie 1937, apărut în ziarul Tempo, relata despre campania pornită de un grup de parlamentari moldoveni, care cereau construcția de drumuri asfaltate în această regiune „neglijată” de guvernare. Moldova rămâne și astăzi, la aproape un secol distanță, singura provincie a ţării fără niciun kilometru de autostradă.

Sub titlul „Moldovenii cer șosele moderne”, articolul din 27 ianuarie 1937, publicat în ziarul “Tempo” (conform blogului deferlari.ro), evidenția că „Moldova este singura provincie unde nu s-a construit un metru de șosea”. 

Ce se mai spunea în articolul de acum 82 de ani:

„Recent a luat ființă un bloc al parlamentarilor moldoveni.Scopul acestui organism privește interesele provinciei moldovene, neglijate de diferențele guvernării. 
Prima acțiune a blocului moldovenilor va viza campania construcției de drumuri moldovene.“Moldova – susțin parlamentarii moldoveni – este singura provincie unde nu s-a construit un singur metru de șosea asfaltată.”Parlamentarii moldoveni au convocat mai multe consfătuiri și socotesc că vor avea un ecou favorabil, acum, când se întocmește planul viitoarei campanii de lucru.”
Captura din ziarul Tempo, care s-a viralizat în ultimii ani în contextul discuțiilor despre lipsa autostrăzilor din Moldova, a fost repostată de Dragoș Stanca pe Facebook, vineri, când se desfășoară inedita manifestație “România vrea autostrăzi” – 15 minute de protest #șîeu.

În prezența a peste o mie de persoane, la câțiva kilometri de Suceava a fost inaugurat astăzi, simbolic, primul și singurul metru de autostradă din Moldova, construit de antreprenorul Ștefan Mandachi. 

“Eu n-am trăit niciodată un asemenea moment de solidaritate. Avem o șansă unică să restartăm România”, li s-a adresat Mandachi oamenilor. “Eu vreau autostradă, eu vreau o Românie unită”, a strigat suceveanul, răspunsul mulțimii fiind: “Șî eu”. 

Mii de oameni din toată țara s-au alăturat inițiativei, iar de la ora 15.00 au oprit lucrul preț de 15 minute. Au fost proteste pentru construirea de autostrăzi în Capitală, în Piața Universității și Piața Victoriei, la Iași, Sibiu sau Cluj.

În caz că nu ați aflat, azi la ora 12:30 (fix) începe construcția Autostrăzii Moldova. E un anunț oficial (sună a glumă,…

Publicată de Dragos Stanca pe Vineri, 15 martie 2019

Citește și http://dc360.ro/foto-unul-dintre-otokarele-achizitionate-de-primarita-firea-a-intrat-direct-in-copac-se-vehiculeaza-ca-autovehiculul-a-ramas-fara-frane/

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.