Hans Klemm, o susține pe Kovesi la șefia Parchetului european: Avem un mare respect pentru capacităţile sale şi credem că este deplin calificată! Derapajele din Justiție ar putea da ocazia Rusiei să profite şi să dezbine

Într-un interviu pentru Europa Liberă, ambasadorul american, Hans Klemm, a declarat că Laura Codruța Kovesi este „deplin calificată” să fie Procuror European și a spus că la Ambasada SUA există „o echipă care monitorizează activităţile de influenţă malignă ale Rusiei din presa şi societatea românească”.

Klemm a mai atras atenția că derapajele din Justiție ar putea da ocazia Rusiei să profite şi să dezbine.

Câteva fragmente relevante din interviul acordat de Hans Klemm pentru Europa Liberă:

Europa Liberă: Care e principala amenințare pe care o percepe Washington-ul în regiune?

Ambasadorul SUA, Hans Klemm: Indiscutabil, Rusia. Există și alte ameninţări: terorism, trafic, infracţionalitate cibernetică şi lipsa securităţii cibernetice, însă, dacă discutăm despre ameninţări pe flancul estic al NATO, în regiunea Mării Negre, cu siguranţă vorbim despre Rusia.

Europa Liberă: Atacurile cibernetice asupra NATO și în general asupra statelor aliate sunt în creștere. Propaganda și dezinformarea par să fi depășit nivelul întâlnit în confruntările clasice. Washington-ul socotește aceste agresiuni ca fiind parte a unui război?

Ambasadorul SUA, Hans Klemm: Sunt activităţi care ne trezesc mari, mari îngrijorări.La Ambasadă, avem o echipă care monitorizează activităţile de influenţă malignă ale Rusiei din presa şi societatea românească şi încercăm să împărtăşim din ce în ce mai mult aceste informaţii cu partenerii noştri din Guvernul României, dar şi cu publicul român. Aşa cum aţi spus, nivelul de propagandă rusă şi încercările de influenţă malignă sunt îngrijorător de ridicate şi suntem foarte bucuroşi de nivelul de rezistenţă la aceste activităţi demonstrat de România.

Europa Liberă: Modificarea Legilor Justiției, decapitarea DNA și găsirea soluțiilor de salvare a politicienilor corupți se suprapun peste mișcările similare din Polonia sau Ungaria. Care sunt riscurile unor astfel de manevre în România?

Ambasadorul SUAHans Klemm: În preambul, Tratatul NATO de la Washington stipulează că toate ţările membre NATO trebuie să urmărească principiile democraţiei, libertăţilor individuale şi statului de drept. Şi Parteneriatul nostru Strategic este întemeiat pe principii similare. Statul de drept include un sistem judiciar independent, procurori liberi de influenţe politice neadecvate şi un efort de a combate infracţiunile şi corupţia din sistemul public. Riscurile pe care le identificăm aici sunt ca România să nu adopte pe deplin aceste principii şi, nereuşind să lupte adecvat împotriva corupţiei, să ofere actorilor care doresc să prejudicieze România, precum Rusia, o ocazie să profite de acest lucru şi să genereze dezbinare în societatea românească.

Europa Liberă: Credeţi că Laura Codruţa Kovesi merită să fie procuror-șef european?

Ambasadorul SUA, Hans Klemm: Am avut o cooperare excelentă cu doamna Kovesi în perioada în care a fost procuror general şi director al DNA. Din experienţa activităţii noastre comune cu doamna Kovesi, avem un mare respect pentru capacităţile sale şi credem că este deplin calificată pentru postul de procuror-șef european.

Citește și http://dc360.ro/elementor-10063/

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.