Inflația crește din nou! Rata anuală a ajuns în februarie la 3,8 %, faţă de 3,3 % în ianuarie! Preţurile şi facturile sunt grav afacetate

Inflaţia creşte din nou. Rata anuală a ajuns în luna februarie la 3,8 %, faţă de 3,3 % în ianuarie. Asta înseamnă că preţurile au continuat să crească, lucru pe care l-au resimţiti şi românii atunci când au mers la cumpărături sau când şi-au plătit facturile.

Dacă ne referim la alimente, vedem că şi de această dată în topul scumpirilor sunt cartofii, pentru care în luna februrarie am plătit mai mult cu 21%, faţă de decembrie 2018. De asemenea, legumele şi conservele s-au scumpit şi ele cu aproape 16 procente.

În cazul produselor nealimentare, cea mai mare creştere de preţuri s-a înregistrat la tutun şi ţigări, o majorare de 2,63%. Apoi urmează combustibilii cu un avans de 2,66%. Şi cărţile, ziarele şi revistele au avut o scumpire lunară de aproape 2 procente.

În cazul serviciilor, cel mai mult s-au scumpit serviciile de telefonie, unde vedem o creştere de 2,04%. De asemenea, furnizarea de apă şi serviciile de canalizare şi cele de salubritate s-au scumpit cu 1,9%.

Avem şi o veste bună, biletele de avion s-au ieftinit cu 4,13%, după ce mai multe luni la rând au fost campioanele scumpirilor la aceasta categorie.

Pentru finele acestui an, BNR estimeză o inflaţie anuală de 3% şi de 3,1% anul viitor.

Citeşte şi http://dc360.ro/elementor-9850/


Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.