Kelemen Hunor, critici la OUG 114: E un ghiveci, o zacuscă, totul e amestecat! Nu e bine să schimbi regulile jocului cu câteva zile înainte!

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, critică aspru „ordonanța lăcomiei”, așa cum a fost numită OUG 114, care impune taxe băncilor, companiilor din energie și telecom și care afectează Pilonul II de pensii.

El critică de la început faptul că ordonanța a fost adoptată cu doar câteva zile înainte de noul an fiscal, fără ca sectoarele afectate să fie consultate.

„Nu e bine să schimbi regulile jocului cu câteva zile înainte, ar trebui să lași 6 luni, să se pregătească toată pentru aceste schimbări. Am zis: prorogați termenul de aplicare până în 2020, avem timp să discutăm și să promulgăm în Parlament până în 30 iunie, apoi avem timp 6 luni să se pregătească” sectoarele afectate, a spus Kelemen Hunor la Jurnalul de seară de la Digi24.

„Nu putem să ne permitem o astfel de lipsă de predictibilitate în economie”, a adăugat el.

„Acum suntem în 12-13 martie, mâine, poimâine ar trebui să fie operațională ordonanța de urgență și încă se discută dacă se modifică și unde se modifică. Nu spun că unele chestiuni nu sunt utile, dar nu au existat consultări cu cei care sunt loviți și trebuie să plătească aceste taxe”, a adăugat Kelemen Hunor.

„E un ghiveci, o zacuscă, de la construcții, la taxe, la instrumente bancare, totul e amestecat. Eu cred că, cel puțin în 3-4 zone, e necesară o amendare a ordonanței de urgență, ori în Parlament, ceea ce prefer eu, ori în Guvern, inclusiv prorogarea termenului. Și poate că trebuie făcută această mișcare cât de repede se poate pe zona de bănci. Taxa de lăcomie, așa cum a intrat în limbajul uzual, trebuie redusă, la nivelul din alte țări din Europa. Nu poți să crești de 3, 4, 5, 13 ori față de ceea ce poate fi suportat de bănci, pentru că până la urmă vom plăti noi, care avem bani luați de la bănci, va plăti economia”, a spus Kelemen Hunor.

El a spus că, și în cazul taxei pe energie ar trebui făcute modificări.

„La energie, nu poți să rămâi la 2%, pentru că investițiile vor suferi și securitatea, infrastructura energetică va suferi și, iarăși, va intra în prețul plătit ori de marii consumatori – și asta înseamnă că se va duce mai departe prețul în produse și servicii – ori la persoanele fizice”, a subliniat președintele UDMR.

Citeşte şi http://dc360.ro/venezuela-in-bezna-de-mai-bine-de-90-de-ore-oamenii-se-calca-in-picioare-pentru-apa-de-canal/

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.