Acasă Noutati interne Adrian Marinescu: Era clar că noua tulpina a coronavirusului va ajunge si...

Adrian Marinescu: Era clar că noua tulpina a coronavirusului va ajunge si in Romania. Ba mai mult, persoana la care s-a făcut confirmarea nici nu a fost în Marea Britanie. Asta demonstrează că transmiterea e în comunitate. Din fericire, aceste mutații nu influențează, așa încât acum nu sunt interferențe cu vaccinarea”.

Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul “Matei Balș” din Capitală, a declarat duminica seara la B1, ca era evident faptulca noua tulpina a COVID19 va ajunge in Romania. Medicul a spus ca persoana la care a fost confirmata noua tulpina nici nu a fost in Marea Britanie, ceea ce demonstreaza faptul ca virusul se transmite in comunitate. Acesta a dat asigurari insa ca modificarile virusului nu sunt atat de puternice incat sa interfereze cu vaccinul.

”Era clar că va ajunge. Ba mai mult, persoana la care s-a făcut confirmarea nici nu a fost în Marea Britanie. Asta demonstrează că transmiterea e în comunitate. Adică e clar că această tulpină e și la noi și trebuie să luăm în calcul posibilele creșteri. Chiar dacă această tulpină nu e virulentă, din păcate se transmite mult mai ușor, după cum se vede în România”, a mai spus medicul

”Da, și lucrurile se gândesc pe niște dovezi științifice. Mutațiile pe care virusul în general le suferă, mutațiile minore, nu interferă nicicum cu acea porțiuni numită proteină Spike, acea țepușă pe care o are virusul și cu care intră în celule. Din fericire, aceste mutații nu influențează, așa încât acum nu sunt interferențe cu vaccinarea”.

”Dar atenție! Mereu când facem o campanie de vaccinare trebuie s-o gândim într-un interval finit de timp, exact cum se întâmplă când facem campania de vaccinare antigripală. Nimeni nu poate spune ce va fi peste șase luni. Va trebui făcută o monitorizare și dacă apar mutații care pot schimba datele problemei și vaccinul va trebui modificat.

Când se face un vaccin și se fac toate testele necesare se iau în calcul posibile mutații care pot să apară, adică se merge pe o variantă cât se poate de flexibilă. La vaccinul antigripal, el e valabil un interval care poate fi de 5 – 6 luni. Și e clar că virusurile gripale sunt mai puțin  stabile decât coronavriusulurile, deci ne așteptăm să aibă mai multe mutații decât SARS-CoV-2. Totuși, nu e nicio problemă cu vaccinul antigripal. La fel și aici, dar trebuie făcută o monitorizare pe lunile următoare, să vedem cum evoluează. Pot apărea și mutații, nu acum. Acum lucrurile sunt sigure”, a mai declarat medicul Adrian Marinescu.

Rețele de socializare

34,563FaniÎmi place
24,580CititoriConectați-vă
61,453AbonațiAbonați-vă

Important

Noutăți

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here