Centenarul Marii Uniri: România dezbinată și săracă. Clasa poltică coruptă și populistă

Azi sărbătorm 100 de ani de la unirea Transilvaniei cu România. Acum 100 de ani România avea că cunoască pentru următoarele 2 decenii cea mai înfloritoare perioadă a României moderne. România perioadei 1918-1938 este cea în care tara ajungea între primele 4 puteri economice ale Europei, în zona de est a continentului fiind chiar țara cu cea mai dezvoltată economic. Aceste lucruri de datorau în principal unei clase politice responsabile în cea mai bună parte a ei, dar un punct esențial si prioritar îl reprezenta de asemenea legăturile cu exteriorul, relația apropiată cu țările europene puternice din vestul Europei.

Azi, la 100 de ani de la 1918, România are o clasă politică populistă și în general coruptă, care are în față doar propriul interes. În 2018, după 3 decenii de la căderea regimului comunist, țara pare pentru prima data după mult timp, prin actuala clasă poltică, pare că ar dori să facă un pas în spate de la relațiile apropiate din ultimile decenii cu Europa,  politicienii preferând să apeleze la retorici si politici populiste, pentru a căștiga capital și a își duce la capăt propria agenda. Această agendă pare să conțină doar ambiții și interese personale și de grup, o agendă extrem de controversată, criticată în repetate rânduri de aliații europeni, ceea ce a a dus deja la o oarecare răcire a relațiilor  cu aceștia.

La 100 de ani de la Marea Unire, România se găsește cu o clasă politică care a uitat complet de milioanele de români care i-au votat și și-au pus încrederea în ei. De 2 ani de zile, s-a instalat la putere cea ma dezbinatoare și anti europeană clasă politică de după 89, investițiile fiind la pamănt în toate zonele, economia este susținută strict din puterea de cumpărare iar politicienii preferă pentru a se menține la putere și să își hrănească propriiul electorat cu gogoși. Aceste gogoși se dezumflă însă într-o periodă scurtă de timp și se dovedesc ca fiind doar niște simple populisme, care alături de celălalte măsuri , de fapt, doar le înrăutățeșc oamenilor și mai mult viața de zi cu zi.

Clasa politică în asamblul ei, cu mici excepții (aceste excepții fiind partidele noi intrate recent pe scena politică care până in prezent încercă să demonstreze și să convingă că doresc altceva) s-a bazat tot mai mult în ultimii ani pe acest fel de politică populistă, unde partidul aflat la putere își păcălește propriul electorat. Metodele populiste la care recurg politicienii sunt de cele mai multe ori gândite, anzalitate si apoi puse în practică pe propriul electorat, însoțite de un discurs radical împotriva politicenilor și electoratului din tabăra adversă. În prezent spre exemplu singurele ținte ale actualei guvernări par a fi politizarea masivă a justiției și câțiva bani în plus la salarii și mai ales pensii, bani care nu sunt rezultatul unor investiții de niciun fel, dar propriul electorat nu este în cea mai mare parte a lui preocupat de asemenea detalii, unde mai punem la pachet discursul anti European și demonizarea tuturor celor care nu le aplaudă măsurile.

Autostrăzile, spitalele, investițiile realizate cu cap, scoaterea din sărăcie extremă a unei bune părți populației care trăieste de la o zi la alta au fost uitate de politicenii care au fost la putere indiferent de culoare în ultimile 3 decenii iar mentalitatea comunistă a liderilor se face de asemanea bine remărcată în diverse momente chieie.

Azi este Centenarul iar societatea și nevoile ei urgente și esențiale sunt puse la zid de către niște politicieni si un partid care în schimb în timpul campaniei electorale se apropie deodată incredibil de mult de suferințele și nevoile oamenilor, de necazurile lor, promițându-le acestora marea cu sarea, pentru ca situația să râmână în cele din urmă la fel, mai ales in zonele sărace ale țării și predominant în mediul rural.

Paradoxal, de fiecare 1 Decembrie tancurile și avioanele armatei ne sunt prezentate cu mare fast câteva ore la Arcul de Triumf, după care oamenii se întorc la viața lor săracă și plină de lipsuri, în timp ce politicienii veniți la paradă continuă să își vadă propriile interese, într-un stil de viată paralel cu cel al majorității românilor.

Citește și Iohannis, la recepția de Ziua Națională:Marile izbânzi ale națiunii sunt posibile dacă suntem uniți, nu dezbinați, dacă avem aspirații înalte, nu meschine, dacă ținem aproape națiunile prietene civilizate, nu dacă ne izolăm de ele

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *