Corina Creţu: PRO România susține principiul ca acordarea fondurilor europene să fie condiționată de o justiție independentă și eficientă, de instituții performante de combatere a fraudelor și corupției

Pro România va anunța după alegerile europarlamntare din ce grup politic european va face parte, susține Corina Crețu, într-un interviu acordat G4Media.ro. Comisar european în exercițiu, Crețu conduce lista de candidați a partidului condus de Victor Ponta.

Potrivit acesteia, UE trebuie să gândească un mecanism care să lege accesul la finanțarea din fonduri nerambursabile de existența unui sistem de justiție independent și eficient. Totuși, România și Bulgaria trebuie să fie scoase din actualul MCV și introduse într-un mecanism aplicabil tuturor membrilor UE, mai spune Crețu.

  • G4 Media propune candidaților la alegerile europarlamentare o dezbatere pe marile teme europene în contextul alegerilor pentru PE din 26 mai. Brexit, relația României cu SUA și UE, dar și măsurile pe care le-ar putea lua Comisia Europeană pentru protejarea statului de drept vor fi abordate într-o serie de interviuri cu candidații care conduc listele principalelor partide înscrise în cursa pentru Parlamentul European.

Rep: Cărui grup politic european are în vedere Pro România să i se  alăture? Există în prezent negocieri cu un asemenea grup sau grupuri, în  vederea afilierii în cadrul Parlamentului European? Dacă da, cu cine?

Corina Crețu: PRO România a purtat deja negocieri informale cu două grupuri progresiste din Parlamentul European, însă decizia o vom lua după data de 26 Mai.

În funcție de evoluțiile politice, cu siguranță europarlamentarii PRO România vor activa într-unul din aceste două grupuri progresiste și pro-europene. Este important în decizia noastră și care va fi decizia PES privind PSD – ca și decizia ALDE Europa față de ALDE România.

Până în data de 26 mai însă, PRO România și-a anunțat public sprijinul pentru candidatura domnului Frans Timmermans pentru Președinte al CE.

Rep: Care este punctul de vedere al Pro România în privința condiționării acordării fondurilor europene de respectarea valorilor statului de drept, combaterea fraudelor și a corupției?

CC: PRO România susține principiul conform căruia acordarea fondurilor europene nerambursabile (bani proveniți din taxele și impozitele cetățenilor europeni) să fie condiționată de o justiție independentă și eficientă, de instituții performante de combatere a fraudelor și corupției.

În acest fel, România și Bulgaria trebuie să intre într-un mecanism egal aplicabil tuturor celor 27 (28) de tări membre și să treacă peste un MCV aplicabil exclusiv și discriminatoriu doar celor două țări.

Rep: Cum trebuie să se poziționeze România în relația cu cei doi parteneri strategici ai săi, SUA și Uniunea Europeană, având în vedere divergențele vizibile dintre cele două blocuri, pe plan comercial?

CC: Pentru România apartenența la UE și Parteneriatul Strategic cu SUA reprezintă cei doi piloni  fundamentali ai relațiilor noastre externe și ai interesului nostru național.

Cei doi piloni sunt complementari și egal necesari – România trebuie să militeze activ și în toate situațiile pentru aprofundarea dialogului și colaborării SUA – UE și să respingă categoric orice tentativă a unui actor politic intern sau extern care să ceară țării noastre să se poziționeze împotriva uneia dintre părți.

Rep: Cum va trebui să arate relația României cu Marea Britanie, în contextul Brexit, deopotrivă în timpul negocierilor duse de UE cu Marea Britanie, dar și după ieșirea efectivă a Regatului Unit din Uniunea Europeană?

CC: România trebuie să sprijine categoric orice demers politic de natură să păstreze Marea Britanie în interiorul Uniunii Europene.

Dacă aceste demersuri se vor dovedi în final imposibile – atunci România trebuie să promoveze o relație UK – UE cât mai integrată (piața comună, libertate de circulație, uniune vamală).

Citeşte şi http://dc360.ro/ponta-lansarea-pe-stadion-mi-a-facut-rau-s-au-facut-comparatii-cu-coreea-de-nord-duminica-avem-lansare-de-candidati-va-fi-cu-totul-altfel-lucrurile-s-au-schimbat-acest-gen-de-folosire-a-maselor/

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.