DNA: Sorin Mîndruțescu, directorul Oracle, urmărit penal pentru 8 fapte de luare de mită. Sorin Mîndruțescu este acuzat că ar fi primit mită aproape 870.000 de euro de la firme IT. El trebuie să achite o cauțiune de 500.000 de euro

DNA a anunțat joi dimineață că a fost începută acțiunea penală în cazul directorului general al Oracle România, Sorin Mîndruțescu, pentru 8 fapte de luare de mită. De asemenea, a fost fixată o cauțiune în valoare de 500.000 euro, pe care Mîndruțescu trebuie să o achite până vineri. El este acuzat că ar fi primit mită aproape 870.000 de euro de la reprezentanții unor firme IT pentru a le face oferte de preț avantajoase pentru produsele Oracle, astfel ca aceste societăți să poată să se înscrie și să participe la licitații cu instituții de stat- Oficiul Național al Registrului Comerțului, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Compania Națională de Transport al Energiei Electrice ”TRANSELECTRICA” SA, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Administrația Româna a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).

DNA precizează că procurorii au făcut joi o serie de percheziții în acest dosar. De asemenea, Sorin Mîndruțescu a fost audiat de procurori.

Ulterior s-a dispus începerea acțiunii penale în cazul lui Sorin Mîndruțescu, director general al filialei din Romania a Oracle, pentru luare de mită în formă continuată – 8 fapte.

De asemenea, a fost fixată o cauțiune în valoare de 500.000 euro (echivalent în lei), care va fi depusă la o unitate bancară și consemnată pe numele său la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție sau prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei respective. Termenul de depunere a cauțiunii a fost fixat pentru data de 9 august 2019.

Acuzațiile procurorilor DNA:

Sorin Mihai Mîndruțescu a pretins și ulterior a primit mită suma totală de 869.413 euro de la reprezentanții unor firme din domeniul IT (parteneri acreditați ai companiei multinaționale), pentru ca, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să pună la dispoziția acestora oferte de preț avantajoase privind produsele comercializate de filiala din România a Oracle, astfel ca respectivele societăți să poată să se înscrie și să participe la anumite licitații publice organizate de diverse instituții de stat sau cu capital de stat – Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Compania Națională de Transport al Energiei Electrice ”TRANSELECTRICA” SA, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Administrația Româna a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).

Ofertele de preț priveau produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaționale, în special licențele IT necesare instituțiilor publice.

Licitațiile organizate de companiile de stat aveau ca obiect achiziția de echipamente de tehnică de calcul, componente, accesorii, produse și aplicații software și servicii conexe necesare implementării unor proiecte de servicii on-line, ori a unor proiecte de dezvoltarea, extinderea și adaptarea sistemelor informatice; de asemenea, licitațiile aveau ca obiect suplimentarea ori reînnoirea de produse software ori servicii de suport tehnic și mentenanță.

Suma totală de 869.413 euro a fost pretinsă și primită de Mîndruțescu, cu titlu de mită, în opt situații, în perioada septembrie 2009-noiembrie 2013. Banii au fost primiți fie în conturi personale ale inculpatului, fie în conturi ale unor societăți controlate de inculpat.

Sorin Mîndruțescu: Este “o regretabilă neînțelegere”

Miercuri seară, la finalul audierilor la DNA, directorul general Oracle România, Sorin Mîndruțescu, le-a spus jurnaliștilor că este vorba despre “o regretabilă neînțelegere”.

“Compania Oracle nu este parte din acest dosar. Noi considerăm că este vorba – din datele care au fost puse la dispoziție – de o regretabilă neînțelegere și împreună cu avocații vom încerca să aducem în zilele următoare probele necesare pentru a încerca să rezolvăm aceast regretabilă neînțelegere”, a susținut Mîndruțescu, la ieșirea de la DNA.

Sorin Mindrutescu ocupă funcţia de Director General Oracle România din februarie 2008, dar lucrează în companie încă din 2001. Înainte de a lucra pentru Oracle el a ocupat poziţii de conducere în cadrul unor bănci din România. În ultimii ani el a avut funcţiile de Preşedinte al Consiliului Director al Camerei Americane de Comert în România, Preşedinte al Consiliului de Administratie a CFR, iar în prezent el mai ocupă funcţia de Preşedinte al Comitetului Reprezentanţilor Fondului Proprietatea.

Citește și https://dc360.ro/el-mundo-cele-mai-frecevente-victime-ale-traficului-de-persoane-sunt-nigeriene-romance-venezuelene-si-columbiene-in-ceea-ce-priveste-exploatarea-fortei-de-munca-majoritatea-victimelor-provin-din/

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.