- Advertisement -
AcasăEconomieEconomistul Mircea Cosea despre introducerea impozitului progresiv: O idee care alunecă spre...

Economistul Mircea Cosea despre introducerea impozitului progresiv: O idee care alunecă spre un comunism primitiv, și anume că orice venit mare este un venit nemeritat

- Advertisement -

Economistul Mircea Cosea a declarat duminica, intr-un interviu, ca propunerea social democratilor de introducere a impozititului progresiv este o propunerea care aluneca spre un „comunism primitiv” in care se vehicula ca orice venit mare este un venit nemeritat.

„Da, eu sunt de părere că-n situațiile de criză ar trebui să fie cât mai mult amânată tot ceea ce înseamnă modificarea Codului Fiscal. Pentru că orice modificare, chiar dacă pare minoră la început, cum este cea, să zicem, pentru băuturile carbogazoase, distorsionează mediul de afaceri, în sensul predictibilității. Așa că, pe perioade de criză, trebuie făcute eforturi în primul rând pentru supraviețuire economică, nu pentru dezvoltare și creștere economică, pentru că suntem într-o economie de război, care are ca principală sarcină supraviețuirea populației și a economiei. Orice schimbare a Codului Fiscal eu aș amâna-o, până când economia ar începe să se relanseze.

Dar, pentru că vorbim despre impozitul pe venitul global, nu cred că este momentul, nu suntem pregătiți pentru așa ceva. România nu are logistica și informatica necesară pentru a cunoaște valoarea și ponderea veniturilor globale. Deci, ar fi o aventură cu foarte multe greșeli, poate chiar și abuzuri, iar această idee de a penaliza veniturile mai mari este discutabilă, pentru că ea este o idee care alunecă spre un comunism primitiv, și anume că orice venit mare este un venit nemeritat, ceea ce nu e adevărat. Noi suntem într-o economie în care trebuie să stimulăm libera inițiativă, crearea de valoare, îmbogățirea populației, un trai mai bun.

Deci, cei care lucrează bine, cei care au informație, își valorifică capitalul, sunt manageri buni trebuie să fie încurajați, pentru că, la rândul lor, cu venituri mai mari, forțează dezvoltarea economică. Dacă sunt penalizați, li se iau banii, pentru că așa zice PSD-ul că trebuie, cei care au venituri mari să fie penalizați și să fie încurajați cei cu venituri mici, deocamdată, e o greșeală. În situațiile de criză, ai nevoie de cei care produc și trebuie să-i stimulezi, trebuie să-i protejezi pe cei care nu produc și trebuie să rămână în viață, dar nu poți să-ți bazezi strategia economică doar pe pachete sociale. Trebuie neapărat să ai și niște stimulente pentru dezvoltarea economiei. Ori, aceste stimulente, în momentul de față, nu fac casă bună cu impozitul progresiv.

- Advertisement -
- Advertisement -

Rețele de socializare

34,563FaniÎmi place
24,580CititoriConectați-vă
61,453AbonațiAbonați-vă

Important

- Advertisement -

Noutăți

- Advertisement -