Comisia Europeană: România mai îndeplineşte doar un singur criteriu din cele patru pentru adoptarea euro. Din 2015, când îndeplinea toate condițile, România a făcut pași înapoi

Reprezentanţa Comisiei Europene în România anunţă că ţara noastră îndeplineşte doar unul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro. Răspunsul vine la anunţul premierului Viorica Dăncilă, care a spus că Guvernul îşi asumă oficial adoptarea monedei euro în 2024.

Începând cu anul 2015 până anul trecut, România îndeplinea toate criteriile de convergenţă nominală pentru aderarea la zona euro. Din mai 2018, România a început să facă paşi înapoi: ţara noastră mai îndeplineşte acum doar unul din cele patru criterii economice necesare adoptării monedei euro.

Mai precis, România îndeplineşte doar criteriul legat de finanţele publice. În schimb, România nu îndeplineşte criteriile legate de stabilitatea preţurilor, de cursul de schimb şi de ratele dobânzilor pe termen lung, iar legislaţia nu este compatibilă în întregime cu tratat

https://www.facebook.com/reprezentanta.comisiei.europene.in.romania/posts/10156005188492031

Datele provin din Raportul de convergenţă pe 2018, care evaluează progresele înregistrate de statele membre în direcţia adoptării monedei euro.

Ce sunt criteriile de convergenţă?

Statele membre care adoptă moneda euro trebuie să fi atins un nivel înalt de convergenţă economică durabilă, care este examinat în raportul de convergenţă pe baza criteriilor de convergenţă. Aceste criterii (denumite şi „criteriile de la Maastricht”) sunt prevăzute la articolul 140 alineatul (1) din TFUE. Durabilitatea este un aspect cheie în evaluarea criteriilor de la Maastricht, ceea ce înseamnă că progresele înregistrate în materie de convergenţă trebuie să fie bazate pe elemente structurale care le garantează durabilitatea şi nu pe factori temporari.

Citește și http://dc360.ro/elementor-6745/

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.