Euronews, transant: “România, prostul Europei – Tratarea deseurilor costa 17 euro in Romania, fata de alte state membre UE unde consturile ajung si la 250 de euro. Nu există niciun control special la granițe, unde ar putea fi oprit traficul de deșeuri”

O ancheta a postului Euronews despre situatia deseurilor din Romania a scos la suprafata unul dintre motivele pentru care Romania a devenit unul dintre cele mai mari importatoare de desuri din tarile membre UE, si anume pretul foarte mic oferit de Romania pentru tratarea deseurilor, mai exact undeva in jur de 17 euro, asta in timp ce alte tari membre UE pretul ajunge pana la 250 de euro

O altă destinație pentru deșeuri, în afara de fabricile de ciment: incineratoarele publice, unde pot fi transformate în energie. Dar ONG-urile de mediu atrag atenția asupra impactului fumului toxic asupra populației.
”Nu este o soluție bună pentru că emisiile de dioxină și furan de la incineratoare constituie un real pericol pentru populație. Pentru moment, aceste emisii nu sunt măsurate și nu știm nivelul de toxicitate din aer”, a explică Marius Cobârzan de la ”Zero waste Romania”.
În ceea ce privește mediul, și în special gestionarea deșeurilor, România este unul dintre cei mai slabi elevi ai Europei. În București, în timp ce pubelele sunt pline și aproape că nu există colectare selectivă a deșeurilor, asta ducând la o rată scăzută de reciclare.
Euronews îl citează pe ministrul Mediului, Costel Alexe, care arată cu degetul spre lipsa de sprijin a Bruxelles-ului.
”Comisia Europeană nu a recomandat finanțarea managementului integrat al deșeurilor, gropile de gunoi și incineratoare în România, în bugetul actual. Prioritatea națională este de a mări colectarea selectivă care este în prezent de doar 13.81%”, a spus Costel Alexe.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.