Graba strică treaba! Cum ar putea avea efect invers asupra opoziției o intrare în grabă la guvernare! USR-PLUS, alianța care ar putea avea cel mai mult de pierdut

Au trecut trei săptămâni de la alegerile din 26 mai, alegeri care al căror rezultat a uimit o țară întreagă din cel putin două motive: Pentru prima dată după 30 de ani, o coaliție formată din două partride noi pe scena politica a reușit în timp record sa crească și să adune 25%, având aproape același scord cu al partidelor tradiționale românești de după 90 PSD și PNL. Al doilea motiv pentru care rezultatele sunt considerate spectaculoase este că la polul opus, PSD a ajuns la un minim istoric de după 90, partidul nu doar scăzând în premieră sub 30%, dar coborând până la 24%.

Pentru ce au votat oamenii în data de 26 mai? Votul din 26 mai a avut mai multe semnale, unul dintre ele fiind un semnal către toate partidele care s-au perindat la guvernare în cei 30 de ani că nu mai merge păcăleala, populismul și trasul sforilor ca până odinioară, că cetățenii doresc să se facă ceva concret si pentru ei, iar pentru asta am avut aproape 2 milioane de voturi pentru coalitia recent înființată USR-PLUS. Un alt motiv la fel de important pentru care au votat românii în așa număr mare pe 26 mai a fost pentur a da un răspuns direct celor 2 ani și jumătate de guvernare PSD-ALDE, care practic s-a centrat pe interesul unui singur om, fostul șef PSD, Liviu Dragnea. Timp de 2 ani si jumatate, fostul lider PSD, recent condamnat definitv la 3 ani și 6 luni cu executare, și-a format o clică în jurul lui care a primit ordinul de a sa face tot posibilul să îl scape de puscarie călcând peste cadavre, mutilând Justiția și statul de drept, interpretând subiectiv orice mică slăbiciune a sistemului judiciar pentru a găsi motive să treacă legi și orodonațe cotroversate în Parlament.

Epoca Dragnea s-a terminat totusi pe 26 și 27 mai, prin alegerile care au adus un scor devastator pentru PSD și prin condamnarea defitinvă din următoarea zi a lui Liviu Dragnea la 3 ani si 6 luni cu executare. Slugile fostului președinte PSD, până de curând în prima linie, și-au pierdut brusc vocea, aroganța si atutudinea sfidătoare și s-au retras în umbră.

Ce rămâne în urma acestor 2 ani și jumătate de guvernare PSD-ALDE? Dezastru din toate punctele de vedere, educatia este în continuare la un nivel foarte slab iar Ecaterina Andonescu e din nou ministru. La nivel de infrastrctură totul e de asemenea blocat si lucrurile se mișcă foarte greu, nici în sănătate lucrurile nu sunt mai roz. Crestarea economică a PSD-ului se dovedește pe zi ce trece ca fiind doar apă de ploaie, toate măsurile populiste neajutându-i în mod real pe romani, nivelul de trai fiind în general același, dacă nu mai rău.

De ce Opoztia, implicit USR- PLUS ar avea de pierdut printr-o evenutală trecere la putere prin dămârarea guvernului Dancilă?

Simplu, în scurtul timp de mai puțin de 1 an și jumătate până la alegerile parlamentare, Opozitia, indiferent din cine ar fi compusă, nu ar avea timp să repare tot ce a stricat PSD-ALDE timp de 2 ani și jumătate, cu atât mai puțin ar avea timp să si peformeze la guvernare, din cauza timpului prea scurt. Într–un an și jumătate nu se poate repara ce s-a stricat în 2 ani și jumătate, pe când dacă Opoztia ar aștepta parlamentarele din anul 2020, în cei 4 ani de guvernare nu doar că ar avea timp să repare majoritatea stricăciunilor produse de coalitia PSD-ALDE, dar ar avea destul timp destul să și performeze, să dea rezultate bune, vizibile.

De ce USR-PLUS ar fi principalul predant într-o eventuală intrare în grabă la guvernare acum?

Sunt mai multe motive: În primul rând, într-o criză de timp, cand intr-un an și jumătate nu ai timp să faci tot ceea ce ți-ai propus iar electoratul USR-PLUS și electoratul PNL ar deveni nemulțumite, USR-PLUS ar fi clar în dezavantaj mediatic. USR-PLUS nu beneficiază spre deosebire de PNL-PMP sau în partea cealaltă PSD-ALDE de propriile posturi de televiziune care să le face jocurile politice și să îi susțină fățiș, iar Alianța USR-PLUS într-o posibilă guvernare cu restul partidelor de dreapta, va fi arătată de televiziunile care susțin de ani buni PNL-PMP, drept vinovată în urma unor foarte posibile rezultate nesatisfăcătoare obținute în scurta perioadă de 1 an și jumătate, USR-PLUS vor fi prezentați foarte probabil „niste tineri nepregatiți și irepsonsabili” care “mai mult au încrucat PNL la guvernare”. USR-PLUS va ieși astfel la nivel de opinie publică în dezavantaj, iar astfel fie este posibil ca PSD să reînvie în perioada acelui an și jumatate, fie PNL va deveni băiatul bun care va crește pe nedrept în urma victimizării aduse de presa prietenă. Să ne amtinim recentul episod de acum 3 ani cu guvernul tehnocrat Cioloș, care venea dupa guvernarea Ponta, guvernare care nu a produs nici pe departe dezastrul pe care l-a produs timp de 2 ani și jumătate PSD-ALDE, Cioloș nu a avut atunci majoritate în Parlament și a guvernat doar un an, neavând timp să facă nimic foarte semnficativ, după care a venit scorul acela uriaș obținut de PSD-ALDE la parlamentare.

În concluzie, la ce folosește această grabă din care nu ar rezulta nimic bun? Cele mai sigure posibile urmări fiind reîntoarcerea în forță a PSD-ului identic după momentul guvernării Cioloș sau învinuirea nemeritată adusă USR-PLUS prin victimizarea adusă PNL –ului de către televiziunile prietene?

De ce nu lasă Opozitia PSD-ul să își platească singur nota de plată pentru propria guvernare dusă pe propriile picioare timp de 4 ani?

Citește și https://dc360.ro/mai-bine-mai-tarziu-decat-niciodata-dancila-o-felicita-in-al-doisprezecelea-ceas-pe-maia-sandu-si-o-invita-sa-faca-prima-vizita-externa-la-bucuresti-cat-mai-curand-posibil-conside/

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *