Guy Verhofstadt ( liderul grupului ALDE din PE) îi răspunde lui Tăriceanu: “Dragă Căline, vreau să aud răspunsul tău – vei susține implementarea în totalitate a recomandărilor Comisiei de la Veneția? Nu o lua pe calea iliberală”

Liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, i-a trimis marți o scrisoare extrem de dură lui Călin Popescu Tăriceanu în care respinge acuzațiile acestuia conform cărora rezoluția critică la adresa coaliției din România ar fi fost luată în necunoștință de cauză și îi cere ultimativ președintelui Senatului să îi răspundă urgent dacă va da curs recomandărilor Comisiei de la Veneția în ceea ce privește modificările aduse legilor Justiției și Codurilor penale.

De asemenea, Verhofstadt îi atrage atenția lui Tăriceanu că, dacă va alege calea ignorării recomandărilor Comisiei de la Veneția, înseamnă că majoritatea parlamentară PSD-ALDE își dorește transformarea României într-un stat iliberal.

Cele mai importante pasaje din scrisoarea lui Guy Verhofstadt către Călin Popescu Tăriceanu:

  • ”Dragă Căline, îți mulțumesc pentru scrisoarea pe care mi-a trimis-o în urma rezoluției privind statul de drept din România, adoptată săptămâna trecută de Parlamentul European, cu suportul a două treimi din grupul ALDE. Am fost surprins de plângerea ta că textul rezoluției a fost pregătit ”fără consultări”, că s-a bazat pe informații ”părtinitoare”, că Parlamentul European ”se dedă unei practici de acuzare publică”.
  • Așa cum bine știi, lucrurile stau exact invers: rezoluția a fost rezultatul unei consultări aprofundate atât între interlocutorii Parlamentului European și Guvernul român, cât și între grupul ALDE și partidul pe care îl conduci.
  • În cadrul tuturor întâlnirilor pe care le-am avut cu tine și cu reprezentanții Guvernului român, mesajul nostru a fost același: România a ajuns la o răscruce. Există câteva modificări legislative care generează îngrijorări grave în legătură cu compatibilitatea lor cu sistemul de control și echilibru și cu statul de drept. Această concluzie nu este făcută din perspectiva noastră – părtinitoare -, ci se bazează pe o analiză atentă a Comisiei de la Veneția, un organ consultativ al Consiliului Europei compus din experți independenți în domeniul constituțional și respectați de guvernele de pe tot continentul.
  • Din acest punct de răscruce, Guvernul României poate alege să o ia pe calea iliberală, să folosească actuala majoritate parlamentară pentru a modifica legislația de bază și pentru a înlătura sistemul de control și echilibru cu scopul de a obține foloase partizane proprii și pentru a pune fundamentul ca România să devină un stat iliberal.
  • Sau, Guvernul poate alege calea implementării recomandărilor Comisiei de la Veneția. Alegând această cale, Guvernul poate readuce vitalitatea, coerența și stabilitatea societății românești și-i poate consolida locul în cadrul Uniunii Europene și, în cazul tău, în familia ALDE.
  • Ceea ce a făcut rezoluția adoptată de Parlamentul European a fost să te încurajeze pe tine și Guvernul să alegeți cea de-a doua cale.
  • Când te voi întâlni zilele acestea în București, sper să aud răspunsul tău la întrebarea pe care ți-am pus-o de mai multe ori anul acesta:
    • Vei susține implementarea totală a recomandărilor Comisiei de la Veneția și apoi vei cere o nouă opinie din partea acesteia, astfel încât modificările criticate aduse legilor justiției și Codurilor penale să fie anulate, iar acele acte normative să fie în acord cu sistemul democratic de control și echilibru și cu statul de drept din Uniunea Europeană?
  • Pentru că totul depinde de răspunsul pe care mi-l vei da. Așa cum am subliniat deja pe 3 octombrie în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European: nu urma calea iliberală. Nu în numele nostru și cu atât mai puțin folosind numele nostru!

Scrisoarea lui Verhofstadt vine după ce Călin Popescu Tăriceanu a transmis o scrisoare către liderii ALDE european, în care critică în termeni duri votarea rezoluției referitoare la statul de drept din România în Parlamentul European. Tăriceanu își atacă și colegii din ALDE, dar și Parlamentul și Comisia Europeană. ”Ca liberali, suntem foarte îngrijorați să vedem că grupul ALDE și Parlamentul European în ansamblu se dedau unei practici de acuzare publică ce nouă, românilor, ne aduce aminte de trecutul totalitarist (…). Suntem deja obișnuiți cu Comisia Europeană, care tratează unele state membre drept vinovate, dar suntem neplăcut surprinși să vedem că Parlamentul European urmează acest tip de proceduri”, scrie Tăriceanu (detalii aici).

Citește și HALUCINANT! Ilan Laufer îl acuză pe Iohannis că a respins numirea sa în fruntea Ministerului Dezvoltării din antisemitism

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *