Halucinant! Proiect extrem de controversat al lui Serban Nicolae, trecut de Senat! Profesorii primesc statut de funcționari publici iar cei care vor considerati “agresori” vor merge la inchisoare! Consiliul National al Elevilor avertizeaza ca vor sesiza Avocatul Poporului, avertizand ca masura va instaura un permanent dezechilibru în relația elev-părinte-profesor: “Nu puține sunt cazurile în care unii profesori abuzează elevii!”

Ce le mai troseneste prin capete parlamentarilor nostri? Cam nimic bun, cum ne-am obisnujit. De data asta o lege controversata care le va permite profesorilor sa abuzeze a trecut deja de Senat. Ce propune proiectul propus de Serba Nicolae votat in turma de Senat? Nici mai mult, nici mai putin decat inchisoare pentru cei care vor fi considerati “abuzatori” ai profesorilor, ceva ce aminteste mai degraba de China decat de Europa. Sa retinem ca aceast proiect de lege a fost propusa de un politician social democrat (tehnic de stanga, care sprijina si se raporteaza la cateogriile sociale in mod egal) si adoptata apoi de Plenul Senatului în calitate de for decizional. Ce mai sustine proiectul? Ca profesorii sa primeasca statutul de funcționari publici .

 Consiliul National al Elevilor avertizeaza ca vor sesiza Avocatul Poporului in elgatura cu controversata lege, acestia avertizand ca masura va instaura un permanent dezechilibru în relația elev-părinte-profesor. Consilkliul National al Elevilor reaminteste de numarul mare de cazuri de elevi avbuzati d eprofesori din Romania.

Elevii: Statutul de autoritate publică oferă profesorilor un avantaj în situațiile de conflict dintre elevi și profesori

Consiliul Național al Elevilor se opune propunerii legislative prin care se dorește învestirea cadrelor didactice cu statutul de autoritate publică.

”Nu considerăm deloc benefic învestirea cadrelor didactice cu statutul de autoritate publică, întrucât suntem de părere că respectul la care profesorii tind din partea elevilor și părinților, respect absolut necesar pentru buna desfășurare a actului instructiv-educativ, nu poate fi reglementat printr-o lege. Admitem că un climat de ordine și respect este esențial în școlile din România, însă oferirea autorității de a lua decizii oportune, care să îi permită să mențină un mediu adecvat în timpul procesului de predare-învățare-evaluare, dar și a dreptului de a aplica sancțiuni disciplinare beneficiarilor primari, conform regulamentului de organizare și funcționare al unității de învățământ nu va încuraja la colaborare și respect reciproc între elevi și profesori, ci, mai mult decât atât, va contribui la distrugerea relațiilor dintre aceștia”, arată elevii într-un comunicat de presă.

Elevii mai arată că în prezent sunt multe cazuri în care profesorii abuzează elevii.

”Nu puține sunt cazurile în care unii profesori, în profilul cărora putem distinge lipsa vocației necesare pentru îndeplinirea acestei meserii, abuzează elevii, mai ales pe cei cu probleme emoționale sau cu dificultăți de integrare în mediul educațional, iar cazurile în care drepturile elevilor sunt încălcate de către profesori sunt chiar și mai numeroase. Suntem de părere că respectul și colaborarea dintre cei mai importanți actori de pe scena învățământului – elevii și profesorii – trebuie construit natural, această lege blocând respectul organic care ar putea fi nutrit în comunitățile școlare”, mai arată elevii.

Statutul de autoritate publică oferă profesorilor un avantaj în situațiile de conflict dintre elevi și profesori, mai spun elevii, care arată că de multe ori victime ale abuzurilor în mediul școlar.

,,Având în vedere nenumăratele situații în care elevii au fost victimele unor abuzuri din partea unor cadre didactice lipsite de viziune, de vocație, de etică – acestea fiind absolut necesare în profesia prin care se clădesc caractere, se formează cetățeni activi – educarea și formarea elevilor pe care îi reprezentăm. Mai mult decât atât, considerăm că această propunere este lipsită de fundament legislativ, iar dacă aceasta ar deveni lege, ar conduce la distrugerea climatului educațional prin instaurarea unui permanent dezechilibru în relația tripartite elev-părinte-profesor. De asemenea, menționăm că vom sesiza cât de curând Avocatul Poporului pentru a rezolva această problemă.”, a declarat Antonia Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *