Inițiativa „Fără penali în funcții publice”, blocată în continuare la Camera Deputaților

Inițiativa „Fără penali în funcții publice” este blocată în continuare la Camera Deputaților, deși xeroxarea semnăturilor ar fi fost finalizată. Președintele USR va cere în prima zi a sesiunii parlamentare deblocarea parcursului acestei inițiative, pentru a se ajunge la referendumul pentru modificarea Constituției.

„Penalii țin inițiativa #FărăPenali la sertar. Unul dintre angajații Secretariatului General de la Camera Deputaților ne-a spus astăzi că au terminat xeroxarea listelor cu semnături, și cu toate astea inițiativa stă pe loc. Săptămâna aceasta am fost în fiecare zi la biroul lor să vedem stadiul inițiativei, însă l-am găsit încuiat, iar în urmă cu două săptămâni mai aveau doar câteva cutii cu liste de fotocopiat”, anunță inițiatorii.

Președintele USR, Dan Barna, va cere, în prima zi a noii sesiuni parlamentare, lunea viitoare, Biroului Permanent să includă inițiativa pe ordinea de zi pentru ca apoi să-și urmeze cursul firesc și să ajungă la Curtea Constituțională a României pentru controlul de constituționalitate. Termenul de pronunțare la CCR este de 60 de zile.

„Etapa finală va fi referendumul #FaraPenali, când vocea prin semnătura fiecăruia dintre voi, cei 1 milion de semnatari, va ajunge în Constituția României“, mai precizează inițiatorii.

Președintele USR, Dan Barna, îl acuza în 13 decembrie pe Liviu Dragnea că încearcă să blocheze iniţiativa cetățenească de revizuire a Constituției „Fără penali în funcţii publice” sub pretext tehnic – că nu s-a terminat copierea semnăturilor, motiv care de fapt „nu este real, este pur şi simplu o încercare de tergiversare şi blocare a acestei iniţiative”.

Inițiativa Fără Penali în funcții publice propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.”

Citește și http://dc360.ro/elementor-6745/

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.