Iohannis avertizează după întârzierea publicării decretului pentru şeful Armatei: Împiedicarea producerii efectelor acestui act are grave consecințe și atrage răspunderea juridică a tuturor persoanelor implicate

Administrația Prezidențială precizează într-un comunicat de presă că Președintele României, Klaus Iohannis, atrage atenția că întârzierea publicării în Monitorul Oficial a decretului prin care se prelungește cu un mandatul generalului Nicolae Ciucă în funcția de șef al Statului Major al Armatei, și împiedicarea producerii efectelor acestui act ”are grave consecințe și atrage răspunderea juridică a tuturor persoanelor implicate”.

Publicarea decretului de prelungire cu un an a mandatului generalului Ciucă la șefia Statului Major întârzie de mai multe ore, documentul fiind blocat în prezent la Camera Deputaților, unde a ajuns în jurul orei 13.00, au declarat  surse politice. Potrivit legii, actele care se trimit spre publicare ajung la secretariatul general al Camerei Deputaților, iar acesta trebuie să le trimită spre publicare în Monitorul Oficial. Secretarul General al Camerei Deputaților, Silvia Claudia Mihalcea (PSD) n-a putut fi contactată până la ora publicării acestui articol.

Nu este clar care sunt motivele întârzierii trimiterii decretului spre publicare în Monitorul Oficial. Cât timp documentul nu apare în MOF, nu intră în vigoare. Or, mandatul lui Nicolae Ciucă expiră în data de 31 decembrie. Azi ar fi ultima zi lucrătoare când decretul poate fi publicat. De mâine, încep zilele libere oficiale, care până în data de 2. Altfel spus, se creează premisele ca Statul Major General al Armatei să rămână fără șef, fapt fără precedent.

Redăm mai jos integral comunicatul Administrației Prezidențiale:

”Imediat după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, Decretul Președintelui României nr. 1331/2018, prin care s-a prelungit mandatul șefului Statului Major al Apărării, a fost transmis, în condițiile Legii nr. 202/1998, secretarului general al Camerei Deputaților, în vederea publicării în Monitorul Oficial al României.

Monitorul Oficial al României este publicația oficială a statului român, în care se publică actele prevăzute de Constituție, de Legea nr. 202/1998, precum și de alte acte normative.

Publicarea decretelor, acte prevăzute de Constituție, nu poate fi blocată sau cenzurată de instituțiile cu atribuții în această procedură.

Președintele României atenționează că întârzierea publicării în Monitorul Oficial al României a Decretului nr. 1331/2018 și, implicit, împiedicarea producerii efectelor acestui act are grave consecințe și atrage răspunderea juridică a tuturor persoanelor implicate.”

Citește și V.V. Dăcnilă, profund dezamăgită: Președintele mi-a spus că nu va da curs celor două propuneri de la Transporturi și Dezvoltare, fără nicio explicație! Nu își exercită rolul constituțional de mediator

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.