August 22, 2019

Jean-Claude Juncker îl acuză pe premierul Ungariei că desfăşoară campanii de dezinformare

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a acuzat vineri, la Bruxelles, pe premierul ungar, Viktor Orban, că desfăşoară campanii de dezinformare cu privire la migraţie şi Brexit, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Unii prim-miniştri aşezaţi la masa Consiliului European sunt la originea unor ştiri false“, a declarat Jean-Claude Juncker în cursul conferinţei de presă organizate la finalul summit-ului european.

„Când Viktor Orban spune că eu sunt responsabil pentru Brexit, aceasta este fake news“, l-a acuzat el.

„Când Viktor Orban spune că migranţii sunt responsabili pentru Brexit, şi aceasta este fake news“, a adăugat preşedintele Comisiei Europene.

„Să nu aruncăm deci întreaga responsabilitate pe alţii şi să verificăm în rândurile noastre cine sunt cei care le răspândesc“, a insistat el.

Atacul lui Jean-Claude Juncker la adresa lui Viktor Orban este o confirmare a relaţiilor foarte proaste dintre cei doi lideri, ambii membri ai Partidului Popular European (PPE).

Jean-Claude Juncker a denunţat încălcarea drepturilor omului de către Viktor Orban în Ungaria şi s-a pronunţat în public în favoarea excluderii acestuia din PPE.

Lupta contra dezinformării a fost discutată vineri în cursul summit-ului şi premierul belgian, Charles Michel, a cerut Comisiei „să prevadă sancţiuni dacă o campanie de minciuni are ca scop dorinţa deliberată de a destabiliza democraţiile“.

El a denunţat „campania de minciuni deliberat orchestrată privind Pactul ONU pentru migraţie“, cu consecinţă ruperea coaliţiei guvernamentale formate cu naţionaliştii flamanzi din NV-A care se opun semnării documentului de către Belgia.

Ungaria, Austria, Polonia, Cehia, Bulgaria, Letonia şi Slovacia au refuzat să semneze Pactul şi Viktor Orban face campanie împotriva documentului.

Comisia Europeană a prezentat un „plan de acţiune“ cu crearea unui „sistem de alertă rapidă“ între instituţiile şi ţările din UE pentru a partaja „în timp real“ datele lor cu privire la campaniile de difuzare voluntară a informaţiilor false.

Executivul european implică, de asemenea, actorii majori ai internetului, ca Facebook, Twitter şi Google. Din ianuarie, acesta le va cere rapoarte lunare pentru a verifica dacă pun în aplicare angajamentele luate într-un „cod de bune practici“ semnat în septembrie.

Citește și Corina Crețu a aprobat modificarea programului operațional prin care pot fi alocate mai multe fonduri României pentru proiecte precum Magistrala 6 de metrou sau Autostrada Unirii

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.