Legea privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi a fost respinsa! PSD și UDMR au votat împotrivă, ALDE a absentat

Comisia juridică a Camerei Deputaților a respins marți una dintre inițiativele legislative ale PNL care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Au votat pentru raportul de respingere a actului normativ 13 deputați de la PSD și UDMR, liberalii și cei de la USR au votat în favoarea actului normativ, reprezentantul ALDE a fost absent, iar cel al minorităților s-a abținut.

Inițiativa PNL urmează să fie trimisă plenului Camerei Deputaților pentru vot final, după ce a primit raport de respingere și de la Comisia pentru Administrație.

Actul normativ a mai fost supus votului în plenul Camerei pe 7 noiembrie anul trecut, tot cu raport de respingere. Dar, pentru că atunci nu s-au întrunit voturile necesare unei legi organice, a fost retrimisă la comisii pentru un raport suplimentar. În ședința din 7 noiembrie 2018 s-au înregistrat 158 de voturi pentru respingere (minimul era 165) din partea PSD, UDMR și minorități. Au votat împotriva respingerii deputații PNL, USR, ALDE, PMP și neafiliații lui Victor Ponta.

Legea a fost inițiată în 2015, un an mai târziu fiind adoptată de Senat.

Pe circuitul parlamentar mai există o inițiativă care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin și care aparține tot PNL. Actul normativ a fost inițiat în 2017, a fost respins de Senat și, din martie 2018, se află pe ordinea dee zi a plenului Camerei Deputaților, cu raport dee respingere, dar fără a fi supus în tot acest timp votului final.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni că liberalii s-ar bucura dacă orice fel de parlamentar ar susţine proiectul lor privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că actualul sistem într-un singur tur dezavantajează formațiunea pe care o conduce, dar social-democrații au anunțat că nu susțin nicio schimbare a legislației electorale.

„Există proiectul de lege care este depus de PNL, care, din păcate, a primit aviz negativ în Comisia de administraţie şi Comisia juridică. Vom mandata grupul de la Cameră să solicite în plen retrimiterea la comisie, în încercarea noastră de obţinere a unui raport favorabil, astfel încât să putem să revenim la acest sistem de alegere care conferă cu adevărat legitimitate primarilor care sunt aleşi în fiecare localitate din România. Ne-am bucura ca orice fel de parlamentar, indiferent din ce formaţiune politică este, să sprijine acest proiect de lege iniţiat de PNL”, a declarat Ludovic Orban, luni, după şedinţa Biroului Executiv al PNL.

Întrebat dacă mizează şi pe sprijinul ALDE, liderul PNL a răspuns: „Ne aşteptăm să se ţină de cuvânt, pentru că la Senat, din câte imi aduc aminte, nu au respectat o declaraţie dată de un lider important al ALDE şi au votat în plen împotrivă”.

La rândul său, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că pentru partidul pe care îl conduce, alegerea primarilor într-un singur tur este un dezavantaj.

„Trebuie o discuţie mai largă la care să participe toate partidele parlamentare. Probabil că da, când o să hotărâm ca acest subiect să intre în discuţia politică a Parlamentului vom lua legătura şi cu cei de la UDMR pentru a ne coordona, dacă sunt şi ei interesaţi pe acest subiect”, a spus Tăriceanu la Palatul Parlamentului, întrebat dacă ALDE va cere şi sprijinul UDMR pentru a promova alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

El a adăugat că încă nu s-a discutat pe această temă în coaliţia de guvernare, dar s-ar putea ca acesta să fie un subiect în cadrul reuniunilor PSD-ALDE.

„Pentru noi este un dezavantaj (alegerea primarilor într-un singur tur – n.r.), iar pentru partidele mari este un avantaj nemeritat şi sigur că este în interesul nostru şi cred că este un sistem mai democratic ca alegerea să se facă în două tururi de scrutin”, a afirmat preşedintele Senatului.

În schimb, liderul deputaţilor social-democraţi, Alfred Simonis, a declarat tot luni că PSD susţine în continuare alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.

„PSD nu susţine un astfel de proiect (privind alegerea primarilor din două tururi de scrutin – n.r.) şi susţine în continuare alegerea primarilor dintr-un singur tur. (…) Noi suntem consecvenţi cu poziţia de a avea alegeri dintr-un singur tur, pentru că ştiţi foarte bine în turul doi al unor alegeri de tipul acesta încep celebrele negocieri şi tranzacţionări ale voturilor dinspre un partid spre altul şi nu de fiecare dată prezenţa într-un tur doi la alegerile locale este mai mare decât prezenţa în turul întâi, ba dimpotrivă. (…) Povestea cu reprezentativitatea nu stă în picioare”, a spus Alfred Simonis, la Parlament.

Întrebat dacă acest punct de vedere diferit faţă de cel al ALDE va crea probleme în coaliţia de guvernare, el a replicat: „Nu cred. Până la urmă nu e prima dată când cele două partide care fac parte din coaliţia de guvernare au păreri diferite şi aşa e şi normal să fie într-o democraţie”.

Citește și http://dc360.ro/marius-iacob-a-demisionat-din-functia-de-adjunct-dna/

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.