Militanta anti-corupție Zuzana Caputova a câștigat alegerile prezidențiale din Slovacia la distanță uriașă! Primele estimări: 57%-43%

UPDATE ora 23.40. Site-ul Cas.sk a publicat primele din cursa pentru președinția Slovaciei. Zuzana Caputova ar fi obținut puțin peste 60% din voturi, iar Maros Sefcovici puțin sub 40 de procente.

Este așteptată însă o fluctuație a cifrelor pe parcursul nopții, pe măsură ce numărătoarea voturilor avansează.

Potrivit publicației online Actuality.sk, scorul este de 57 la 43% în favoarea Zuzanei Caputova.

Jurnaliștii de la Actuality.sk notează că alegerile sunt urmărite cu interes de televiziunea publică italiană, RAI, care a trimis o echipă la Bratislava.

Italienii nu sunt foarte familiarizați cu politica din Slovacia, explică sursa citată, însă ceea ce le-a stârnit intereseul este povestea Zuzanei Caputova, care a reușit să se impună ca un candidat cu șanse la președinția țării.

  • O monitorizare în timp real a numărării voturilor și a scorului înregistrat de cei doi candidați – AICI

Slovacii au început să voteze, sâmbătă, în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale la care favorită este o avocată, Zuzana Caputova, în vârstă de 45 de ani, care se luptă cu corupţia într-o ţară marcată de moartea, anul trecut, a unui jurnalist de investigaţie, potrivit AFP, preluată de News.ro.

În primul tur, Caputova, care a avut ca mesaj „Luptăm contra răului”, a obţinut 40,53% din voturi, faţă de 18,66% ale adversarului ei. „Oamenii sunt pregătiţi pentru schimbare”, a declarat ea pentru AFP.

Jurista, care a fost vicepreşedinte al Partidului Slovacia progresistă, pe care l-a părăsit, s-a aflat printre miile de manifestanţi care au ieşit în stradă anul trecut, şocaţi de asasinarea jurnalistului Jan Kuciak şi a logodnicei lui.

Jurnalistul se pregătea să publice un articol despre presupusele legături dintre politicieni slovaci şi mafia italiană.

Manifestaţiile, de mare amploare, au subminat partidul de guvernământ Smer-SD. Prin urmare, acestea au determinat demisia prim-ministrului Robert Fico, care a rămas totuşi şeful Smer-SD şi aliat al prim-ministrului actual.

Până în prezent cinci persoane au fost reţinute în cazul asasinatului, între care cel care ar fi comandat acţiunea – un multimilionar care avea legături cu Smer-SD.

Joi, Parlamentul European a cerut Slovaciei să continue investigaţia „inclusiv asupra tuturor conexiunilor politice posibile”.

Luni, candidata liberală a primit sprijinul lui Jozef Kuciak, fratele jurnalistului asasinat. „Voi vota cu siguranţă pentru Zuzana Caputova. Nu voi vota pentru o persoană susţinută de oligarhi şi de oamenii lor care m-au lăsat fără frate şi cumnată”, a scris el pe Facebook.

Analiştii o compară pe Caputova cu preşedintele francez Emmanuel Macron, un alt outsider care a ajuns la putere în 2017 cu un program reformist.

„Intenţionez să iniţiez schimbări sistematice care îi vor priva pe procurori şi pe poliţişti de orice influenţă politică”, a declarat Caputova pentru AFP.

Sefcovic a promis avantaje sociale mai importante pentru persoanele în vârstă şi pentru tinerele familii, consolidarea politicii industriale şi revitalizarea sectorului agricol al ţării.

Preşedintele slovac nu guvernează, dar ratifică tratatele internaţionale şi numeşte înalţii magistraţi. El este de asemenea şeful forţelor armate şi dispune de drept de veto.

Secţiile de votare se vor închide la ora 21.00 GMT.

Noul preşedinte va depune jurământ pe 15 iunie.

Citește și http://dc360.ro/elementor-11330/

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.