Ministrul de externe din Ungaria: Ungaria şi Slovacia se pregătesc împreună, în lipsa unui contract între Ucraina şi Rusia, pentru eventualitatea opririi furnizării gazelor din Ucraina

Ungaria şi Slovacia se pregătesc împreună pentru eventualitatea în care, în lipsa unui contract între Ucraina şi Rusia, nu vor mai fi furnizate gaze naturale dinspre Ucraina, a declarat, vineri, ministrul ungar de externe Agenţiei de presă MTI, după ce a discutat la Beijing despre situaţia aprovizionării cu gaze naturale, începând cu 1 ianuarie 2020, cu ministrul slovac al economiei, Peter Ziga, citeaza Rador.

Péter Szijjártó a subliniat: Ucraina şi Rusia nu au încheiat deocamdată un acord de tranzit al gazelor naturale cu valabilitate după 1 ianuarie 2020, astfel că se poate întâmpla foarte uşor ca gazele naturale să nu fie livrate Ungariei şi Slovaciei prin Ucraina, iar “noi trebuie să fim pregătiţi” pentru o asemenea situaţie”.

Ministrul ungar de externe a mai precizat că împreună cu Peter Ziga au fost de acord că vor întreprinde anumite demersuri în comun. Unul dintre posibilele scenarii amintite de Péter Szijjártó a fost finalizarea prelungirii, prin Serbia şi Bulgaria, a gazoductului TurkStream, iar astfel va fi creată o sursă de aprovizionare din sud, care pe lângă aprovizionarea Ungariei prin interconectorul ungaro-slovac ar face posibilă transportarea gazelor spre Slovacia.

“Acum se adevereşte cât de bună a fost, din perspectiva siguranţei naţionale, decizia de a construi interconectorul care face legătura cu conductele de gaze ungaro-slovace”, a amintit oficialul ungar, care a adăugat: în septembrie va fi creat un grup de lucru prin implicarea companiilor de furnizare, transport şi distribuţie de gaze naturale din Ungaria şi Slovacia, care va garanta alimentarea cu gaze naturale a celor două ţări, în cazul unui scenariu sumbru.

Citește și https://dc360.ro/fostul-lider-catalan-carles-puigdemont-are-interzis-de-la-autoratatile-spaniole-sa-candideze-la-europealmentare/

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *