Nelu Tataru confirma: S-a decis să amânăm a patra etapă a măsurilor de relaxare care erau prevăzute pentru 1 iulie. Situația de creștere a cazurilor a fost și în alte țări europene, dar la noi parcă recrudescența a fost mai mare.Nu e totul pierdut. Analizăm în fiecare zi evoluția și în funcție de rezultate vom lua măsuri.Eu gândesc o viață cvasinormală spre sfârșitul lunii iulie – începutul lui august

Minsitrul Santatii a declarat luni dupa amiaza la Digi24 dupa discutiile cu Grupului tehnico-științific ca s-a decis amanarea relaxarilor programata pentru luna iulie. Tataru a spus ca masurile de relaxare nu pot fi luate din cazua cresterii numarului de imbonvari/decese din ultimele saptamani. Tataru a specificat faptul ca au existat cresteri lae cazurilor de coronavirus in toata Europa, insa in Romania cresterea a fost printre cele mai semnificative.

Ministrul a spus ca nu este insa totul pierdut si ca autoritatile vor analiza in fiecare zi evolutia cazurilor de coronavirus pentru a se hotara de la 1 iulie incolo ce va urma. Tataru a specificat de asemenea ca prevede revenirea la o viata relativ normala catre sfarsitul lunii iulie, inceputul lunii august, insa a atras atentia ca totul depinde de populatie.

Declaratiile lui Nelu Tataru:

Discutăm recomandările Grupului tehnico-științific. S-a evaluat tot ce a însemnat cele două asăptămâni, în care au crescut cazurile noi, cazurile în ATI, decesele.

Recomandările sunt de a amâna noile măsuri de relaxare pentru 1 iulie.

La nivelul grupului tehnico-științific s-a decis să amânăm a patra etapă a măsurilor de relaxare.

Situația de creștere a cazurilor a fost și în alte țări europene, dar la noi parcă recrudescența a fost mai mare.

Dacă este transmitere comunitară accentuată, ne gândim la măsuri punctuale – izolarea, carantinarea zonei respective.

În acest moment, avem acea listă cu țările din Europa votată în 22 iunie din care când ne întorceam nu intram în izolare. Măsurile se iau pe bază de reciprocitate. E posibil ca și ei să introducă România.

În două zile se așteaptă o decizie la nivelul UE. Când vom avea o nouă listă, o vom da publicității.

Eu gândesc o viață cvasinormală spre sfârșitul lunii iulie – începutul lui august. Dar trebuie să ne gândim ce am putea face noi ca să ajungem la acest rezultat.

Fiecare măsură de relaxare am gândit-o în funcție de cum putem face față pandemiei. Fiecare măsură conținea norme și contăm pe parteneriatul cu agentul economic, cu societatea civilă. Când doar o parte respectă înțelegerea, ajungem la situația de astăzi.

Nu e totul pierdut. Analizăm în fiecare zi evoluția și în funcție de rezultate vom lua măsuri.

Avem o săptămână de foc în care putem vedea ce a însemnat acest weekend. Suntem pregătiți ca sistem medical, dar nu putem lupta singuri.

Chiar dacă suntem mai pregătiți, avem echipamente, virulența virusului este aceeași. Acum 3 săptămâni aveam indicele de transmitere de 0,6, acum avem 1,4.

Noi am dat un ordin ca spitalele suport să treacă la patologie non-Covid. În acest zile, nu puteau face față spitalele de fază I și II nu puteau face față. Am dat și ordinul cu asimptomaticii externați după 10 zile, dar în ultimele zile au crescut cazurile severe.

Încă n-am terminat partea medicală, există o parte economică și spre toamnă o parte politică. Unii s-au grăbit și au intrat pe partea politică. Negarea a tot ce a fost și trecerea pe politică, cred că nu e momentul să ne jucăm cu viața românilor. Aproape toată clasa politică. Suntem puțin cei care tragem alături de populație și corp medical. Populația a tras două luni de zile, când a stat în casă. Nu trebuie să folosim un moment de derută și în rândul populației.

687 milioane lei a costat doar carantina.

Corpul medical și-a făcut datoria. Dacă vrem să stricăm ce a făcut acest corp, haideți să ieșim la tribuna Parlamentului, în stradă, pe Facebook să bagatelizăm. E un corp medical care a obosit, dar nu se va lăsa. Avem și pregătirea psihică în acest moment.

Ca să avem valul doi, trebuie să terminăm acest val unu. Încă n-am terminat acest prim val. Încă n-am ajuns la acea viață cvasinormală. Noi putem transforma acest prim val într-un val cu două cocoașe, în care a doua e mai virulentă. Dacă la prima exista un instinct de conservare, acum nu mai există la niște concetățeni de-ai noștri. 

Se poate muri la 30 și ceva de ani fără a avea alte comorbidități.

Depinde de noi cum se va manifesta acel val doi.

Scandalul Unifarm. În momentul în care prin UPU… Prima dată am aflat când m-a sunat dl Arafat că la UPU sunt măști neconforme. Am solicitat Unifarm să retragă aceste măști. S-au retras. Faptul că cineva sau ceva a profitat de lipsa acută a echipamentelor, gestionând o achiziție în acest fel, nu are niciun motiv să fie iertat. Eu de o lună de zile specificam niște probleme la Unifarm și în MS. A urmat trimiterea Corpului de control. Aceste controale s-au oprit când a început ancheta DNA.

Au fost mai multe societăți în care avea capital și MS și am solicitat reevaluarea activității desfășurate. Erau și medicamente, după profilul societății. Atât timp cât sunt niște anchete în desfășurare, prefer să vorbesc mai puțin.

E o comisie de achiziții, de recepție a acestor materiale. Cel puțin teoretic ar trebui să existe, ca să verifice că produsele corespund.

Avem comisie de verificare la nivelul MApN.

Nu fac presupuneri cât sunt niște anchete în desfășurare.

Pentru mine a contat ca tot ce înseamnă corp medical să aibă echipament

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *