- Advertisement -
AcasăExternPéter Szijjártó: "Ungaria nu îşi va da acordul pentru întrunirea formală a...

Péter Szijjártó: „Ungaria nu îşi va da acordul pentru întrunirea formală a Comisiei NATO-Ucraina până când maghiarilor din Transcarpatia nu li se restabilesc drepturile. Aceasta nu este o noutate, am spus clar, deja cu ani în urmă”

- Advertisement -

Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a declarat marti, ca tara pe care o prerezinta nu isi va da acordul pentru intrunirea formala a Comisiei NATO-Ucraina pana in momentul in care maghiarilor din Transcarpatia nu li se restabilesc drepturile. Oficialul rus a subliniat ca acesta pozitionare nu este o noutate, Ungaria vorbind de de nenumarate ori despre incalcarea drepturilor maghiarilor din Ucraina de catre oficialii de la Kiev.

” Ungaria nu îşi va da acordul pentru întrunirea formală a Comisiei NATO-Ucraina până când maghiarilor din Transcarpatia nu li se restabilesc drepturile. Aceasta nu este o poziţie nouă a Ungariei, am spus clar, deja cu ani în urmă, că atâta timp cât comunitatea naţională maghiară care trăieşte în Transcarpatia nu îşi recapătă drepturile care i se cuvin Ungaria nu va fi de acord cu convocarea unei întruniri formale a Comisiei NATO-Ucraina” – a spus oficialul ungar.

„De la izbucnirea războiului din Ucraina, toată lumea poate vedea şi constata că Ungaria nu a vorbit despre probleme legate de drepturile maghiarilor din Transcarpatia. „Nu am amintit aceste probleme, dar nici nu le-am uitat” – a afirmat Péter Szijjártó, care a adăugat: „sperăm că războiul se va încheia cât mai curând, iar după ce războiul se va încheia, vom avea ocazia să reluăm discuţiile despre aceste probleme”.

„Nu putem şi nici nu dorim să abandonăm această poziţie” – a precizat Péter Szijjártó, subliniind că guvernul de la Budapesta continuă să considere extrem de importantă asigurarea drepturilor minorităţii maghiare din Ucraina.

În cele din urmă, ministrul ungar a precizat: în privinţa convocării Comisiei NATO-Ucraina a fost lansată o iniţiativă informală, „non-paper”, care nu a fost agreată de Ungaria şi de Turcia.

„Consider că participarea ministrului de externe ucrainean aici, în această seară, la o reuniune informală, oferă o platformă adecvată solicitărilor referitoare la consultări formulate de statele membre ale NATO” – a mai spus Péter Szijjártó.

Reamintim in acest context ca in ciuda faptului ca se cunoasee de multi ani situatia romanilor din Ucraina, umiliti de statul ucrainean, oficialii romanii nu au scos pana in acest moment un singur cuvant despre romanii din Bucovina.

- Advertisement -
- Advertisement -

Rețele de socializare

34,563FaniÎmi place
24,580CititoriConectați-vă
61,453AbonațiAbonați-vă

Important

- Advertisement -

Noutăți

- Advertisement -