- Advertisement -
AcasăPoliticaPropunere halucinanta a reprezentantilor puterii. O deputata trasesita, fost PSD, acum PNL,...

Propunere halucinanta a reprezentantilor puterii. O deputata trasesita, fost PSD, acum PNL, vrea ca votul in Romania sa devina obligatoriu pentru a legitima Parlmentul, partidele politicile si politicienii: „Consider că introducerea votului obligatoriu pentru toţi cetăţenii României ar spori pe de o parte, legitimitatea şi credibilitatea Parlamentului şi, pe de altă parte, ar duce la responsabilizarea electoratului”

- Advertisement -

Cu 1 an inaintea sirului de alegeri din 2024, reprezentantii puterii vor sa faca votul obligatoriu. Concret, fostul membru PSD trecut din 2019 la PNL si devenit in 2020 parlamentar, Elena Haratau, vrea sa introduca votul obligatoriiu in Romania. Argumentele sunt cu atat mai hilare, aceasta fiind nemultumita de prezenta tot mai mica la vot a romanilor la alegeri si de faptul ca increderea acestora in Parlament, Guvern, partide politice si politiceni este tot mai scazuta. Deputatul liberal spune ca vrea sa legitimeze in acest fel clasa politica, cu toate ca intr-o democratie clasa politica are datoria sa se legitimeze singura, prin propriile politici, in fata electoratului, iar cetatenii sa mearga sau sa nu mearga la vot in functiile de propriile considerente, inclusiv prezenta mica la urne fiind un mesaj direct dat clasei politice. Practic, deputata PNL incearca sa legitimeze in acest fel, pe viitor, orice miscare/actiune a clasei politice, urmand ca politicienii sa invoce mod cinic, daca aceasta propunere trece, tocmai „argumentul” prezentei mari la vot.

Evoluţiile politice din ultima perioadă, mai ales cele referitoare la desfăşurarea alegerilor din România, au constituit baza unor nemulţumiri generale, atât ale spectrului politic, cât şi, mai ales ale societăţii civile şi electoratului în general. Electoratul, inclusiv cel din Diaspora, ne cere acum să reflectăm, cu înţelepciune şi responsabilitate, la schimbarea mentalităţilor, implicit prin schimbarea sistemelor de vot existente. Mai mult, oamenii ne solicită să le garantăm şi să le respectăm dreptul fundamental la exprimarea propriei opţiuni politice, oricare ar fi aceasta” afirmă deputata.


”În acest context, devine imperativă necesitatea obţinerii acordului întregii clase politice pentru schimbarea legislaţiei electorale, în aşa fel încât speranţele alegătorilor să nu fie, din nou, înşelate. Prin urmare, o comisie parlamentară comună a dezbătut, cu celeritate, propunerile de modificare ale legilor electorale, ale Legii partidelor politice şi ale Legii privind finanţarea partidelor politice. De asemenea, s-a avut în vedere un nou proiect legislativ pe tema introducerii votului prin corespondenţă, ale cărui costuri sunt mult reduse faţă de cheltuielile curente cu organizarea şi funcţionarea comisiilor de votare pe teritoriul altor state.
O altă provocare este cea de a rezolva, într-un fel sau altul, problema votului obligatoriu. Consider că introducerea votului obligatoriu pentru toţi cetăţenii României ar spori pe de o parte, legitimitatea şi credibilitatea Parlamentului şi, pe de altă parte, ar duce la responsabilizarea electoratului, diminuând aproape până la eradicare absenteismul la urne. Nu în ultimul rând, va trebui să trecem şi la un alt pas important, cel al realizării reformei constituţionale, prin ducerea la bun sfârşit a dezbaterilor propunerii legislative de revizuire a Constituţiei. Modificarea legilor electorale presupune, implicit, cel puţin rediscutarea unor prevederi constituţionale, iar în acest context poate nu va fi lipsit de interes să avem o dezbatere la nivel naţional şi asupra soluţionării viitoarei forme de guvernământ dorită de români” mai spune deputata. (B.I.)

- Advertisement -
- Advertisement -

Rețele de socializare

34,563FaniÎmi place
24,580CititoriConectați-vă
61,453AbonațiAbonați-vă

Important

- Advertisement -

Noutăți

- Advertisement -