Acasă Noutati interne Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș Bolyai: "Dacă noua...

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș Bolyai: „Dacă noua tulpina e în Giurgiu, în mod evident e și în București. În condițiile în care noi nu avem restricții noi și continuăm să testăm așa cum testăm, vom vedea o creștere în săptămânile următoare tot mai accentuată. Dacă ne uităm la evoluția cazurilor în Marea Britanie și Irlanda, au o creștere exponențială, masivă și extrem de rapidă”

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș Bolyai, a declarat intr-un interviu pentru RFI luni, faptul ca daca in judetul Giurgiu a fost descoperit un caz de infectie cu noua tulpina, atunci mai mult ca sigur ca si in Bucuresti a ajuns tulpina, insa cazurile nu sunt detectate pentru ca nu se face o secvențiere genetică zilnica cum se face in Marea Britanie. Acesta a tras atentia ca in cazul in care se merge cu strategia actuala si nu se introduc restrctii noi si continua sa se testeze putin, in curand sa va inregistra probabil o noua explozie a cazurilor. In acest sens, acesta a dat exemplu Marea Britanie, unde spune ca exista „o crestere exponentiala, masiva si extremde rapida” sistemul medical fiind pe cale sa se prabuseasca din cauza numarului foarte mare de cazuri.

„Județul Giurgiu e o ciudățenie în privința raportării datelor. Direcția de Sănătate Publică de acolo probabil, odată la câteva zile, reglează și introduce atunci toate restanțele, așa că din când în când au câte un vârf din ăsta artificial creat prin faptul că nu introduc zilnic toate datele”, a explicat Răzvan Cherecheș la RFI.

„Părerea mea e că avem mult, mult mai multe și nu o să le detectăm pentru că noi nu facem secvențiere genetică zilnică, în numere mari, cum se face în Marea Britanie de exemplu. Ei fac mii de secvențieri pe zi, de asta au identificat-o. Dacă ne uităm la evoluția cazurilor în Marea Britanie și Irlanda, au o creștere exponențială, masivă și extrem de rapidă. În condițiile în care noi nu avem restricții noi și continuăm să testăm așa cum testăm, vom vedea o creștere în săptămânile următoare tot mai accentuată. Noua tulpină va infecta mai cu spor. Vestea bună e că simptomatologia e la fel, dar mai mulți oameni fiind infectați, mai mulți vor avea nevoie de servicii de terapie intensivă care nu vor fi disponibile”.

Profesorul clujean se așteaptă ca numărul de cazuri să crească progresiv, exact așa cum s-a întâmplat și în Marea Britanie, urmând să explodeze în februarie. „Dacă se vor lua măsuri de acum, de anticipare, adică restricții mai severe, controlul teraselor închise, atunci vom reuși să controlăm” spune Răzvan Cherecheș. „Dacă tulpina e în Giurgiu, în mod evident e și în București și în București probabiliotatea de transmitere e mult mai mare pentru că, ca în orice zonă urbană, densitatea populațională e mai mare. Deci Bucureștiul e în special vulnerabil în momentul ăsta”.

 

Rețele de socializare

34,563FaniÎmi place
24,580CititoriConectați-vă
61,453AbonațiAbonați-vă

Important

Noutăți

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here