Schimbare radicala privind BAC-ul! Afisele cu notele de pe panourile scolilor sunt istorie! Elevii nu vor putea sa isi vada la Bacalaureat decat propriile note cu ajutorul unei aplicatii! Decizia vine in urma cerinte pe care Romania trebuie sa o puna in aplicare in conformitate cu prevederile din Regulamentul UE privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal

Schimbare radicala din acest an privind Bacalaureatul. Afisele lipite pe panourile scolilor cu notele tuturor elevilor devin istorie. Notele vor putea fi vazute doar online, doar propriile note, si ale nimanui altcvuiva, cu ajutorul ujnei aplicatii numite “EvNat”. Decizia Ministerului Educatiei vine ca urmare a unei cerinte pe care Romania trebuie sa o puna in aplicare privind prevederile din Regulamentul UE in protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal.

“În conformitate cu prevederile art.5 și ale art.6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD), precum și cu solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ministerul Educației și Cercetării va publica rezultatele elevilor obținute în urma susținerii examenelor naționale cu anonimizarea numelui și a prenumelui. Este prima dată de la intrarea în vigoare a RGPD când notele/rezultatele candidaților vor fi afișate astfel”, a anunțat ministerul Educației, într-un comunicat remis Eduperdu.ro.

Comunicatul MEC:

„În acest sens, astăzi, 17 iunie, comisiile din unitățile de învățământ/centrele de examen vor tipări din aplicația informatică EvNat un raport ce va conține: școala de proveniență a candidatului, județul, numele și prenumele candidatului, CNP și codul unic aferent candidatului: Ex: JJ0000000 (JJ-indicativul județului). Raportul va fi distribuit fiecărui candidat, în cursul acestei zile, în momentul predării lucrării scrise. Pe baza codului unic din raport, fiecare candidat își va putea vedea rezultatele obținute la examene.

Listele afișate în centrele de examen și pe site-ul evaluare.edu.ro vor conține următoarele informații: codul unic al candidatului, școala de proveniență, rezultatele probelor examenului și media.

Comisiile din unitățile de învățământ/centrele de examen vor informa candidații, în cursul acestei zile, că rezultatele vor fi afișate cu anonimizarea numelui și a prenumelui.

Decizia a fost luată, inclusiv, în baza consultărilor cu partenerii sociali – federațiile sindicale reprezentative din învățământ, reprezentanții părinților, Consiliul Național al Elevilor, Consiliul Național al Rectorilor – toți fiind de acord cu anonimizarea datelor cu caracter personal, respectiv a numelui și a prenumelui elevului.”

 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *