Sindicatele din Penitenciare: Guvernul blochează prin scamatorii bugetare chiar și penibila majorare promisă sub presiunea opiniei publice.Viitorul nu arată deloc bine. Proporțiile acestei operațiuni de măsluire bugetar – salarială încă nu s-au arătat pe deplin

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor acuză Guvernul, mai exact Ministerul de Finanțe, că blochează creșterile salariale promise prin „scamatorii bugetare”. FSANP afirmă că din bugetul Ministerului Justiției lipește suma de 185 de milioane lei.

„După ce a înghețat salariile și pensiile prin OUG 114/2018, Guvernul blochează prin scamatorii bugetare chiar și penibila majorare promisă sub presiunea opiniei publice. Proiectul de buget publicat de către Ministerul Finanțelor Publice la 01 februarie 2019, nu include fondurile necesare plăților care reprezintă majorarea de 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2018, deși legal prin aprobarea OUG 114/2018 această obligație de plată a fost insitituită. Concret, din bugetul Ministerului Justiției lipește suma de 185 de milioane lei, necesară plății drepturilor salariale susamintite”, arată FSANP într-un comunicat.

„Pe fondul înghețării celorlalte elemente și drepturi salariale (OUG 114/2018 art. 34 alin. 2) constatăm că proiectul prezentat de către Ministerul Finanțelor Publice nu conține nicio referire la creșterea salarială susamintită (OUG 114/2018 art. 34 alin. 1) și la momentul acordării acesteia. Ceea ce pune sub semnul întrebării acordarea acestei majorări salariale care, altă scamatorie, de această dată nu are acoperire bugetară pentru a putea fi pusă în plată”, precizează sursa citată.

„Ceea ce, raportat la faptul că, varianta inițială a proiectului care a devenit OUG 114/2018 nu a inclus vreo majorare poate acea cel puțin două explicații: (i) fie Guvernul încearcă să ascundă o parte din deficitul bugetar suplimentar (2,5 – 3%) cauzat direct de această majorare, pentru a se înscrie în plafonul impus de UE, (ii) fie Guvernul ne-a înșelat și în acest an așteptările și folosește acest tertip pentru a nu acorda majorarea promisă in extremis chiar dacă aceasta nu acoperă nici măcar rata inflației și deprecierea puterii de cumpărare”, se mai arată în comunicat.

„În context, atragem atenția și asupra faptului că, pentru motive legate de construcția bugetară, Casa Națională de Pensii a cerut prin adresa H536/29.01.2019 ca ordinele privind majorarea salarială prevăzută la art. 34 alin. 1 din OUG 114/2018 să nu fie puse în practică “până la noi dispoziții”. Se pare, deci, că viitorul nu arată deloc bine, iar proporțiile acestei operațiuni de măsluire bugetar – salarială încă nu s-au arătat pe deplin. Încă nu știm care sunt cifrele pe care strategii bugetari le-au avut pe masă, și care au scăpat pe sub. Asta explică însă și de ce, preventiv, a fost eliminată prin art. 46 din OUG 114/2018  obligația legată de semnarea unei declarații pe proprie răspundere existentă în sarcina prim-ministrului și a ministrului finanțelor publice, prin care cei în cauză atestă “corectitudinea și integralitatea informațiilor din strategia fiscal-bugetară și conformitatea acesteia cu legea, țintele sau limitele pentru regulile fiscale și respectarea principiilor responsabilității fiscale” (L69/2010 art. 29 alin. 4)”, mai indică FSANP.

Citește și http://dc360.ro/ciolos-dupa-ce-dragnea-a-spus-ca-plus-e-partidul-statului-paralel-cine-s-a-fotografiat-cu-oameni-din-serviciile-de-informatii/Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.