- Advertisement -
Acasă Justitie Stelian Ion ataca CSM dupa decizia privind Sectia Speciala: "Membrii Consiliului au...

Stelian Ion ataca CSM dupa decizia privind Sectia Speciala: „Membrii Consiliului au venit în şedinţa de joi cu propuneri concrete! Aşa cum funcţionează acum SIIJ, este clar că magistraţii nu mai ajung să răspundă în faţa legii, mă refer la cei care încalcă legea! Niciun rechizitoriu pe fapte de corupţie. Nu ne închipuim că, deodată, de la înfiinţarea SIIJ, au dispărut toate faptele de corupţie din rândul magistraţilor!”

- Advertisement -

Ministrul Justieiei, Stelian Ion, a atacat magistrartii din CSM intr-o scurta conferitna de presa sustinuta vineri dimineata. Acesta a spus magistratii Consiliului Suprem al Magistraturii nu a venit cum nici o propunere concreta in sedinta de joi. Acesta a spus ca nu este de acord cu decizia magistratilor CSM si ca Sectia Speciala pentru invegitgiarea infractiunilor din justitie nu cerceteaza suficienti magistrati, ci dimpotriva. Acesta a spus ca Sectia Speciala este „un organ absolut ineficient, fara structuri teritoriale”

„Aşa cum funcţionează acum SIIJ, este clar că magistraţii nu mai ajung să răspundă în faţa legii, mă refer la cei care încalcă legea, pentru că SIIJ este un organ absolut ineficient, conceput greşit de la început ca o structură centrală, fără structuri teritoriale, nu se poate ocupa de toate problemele din toate instanţele şi parchetele din ţară şi are în lucru aproape 6.000 de dosare. Este relevant de spus că, în aceşti ani, SIIJ a avut o medie de trimiteri în judecată de două rechizitorii pe an, ceea ce este puţin. Niciun rechizitoriu pe fapte de corupţie. Nu ne închipuim că, deodată, de la înfiinţarea SIIJ, au dispărut toate faptele de corupţie din rândul magistraţilor”, a adăugat Stelian Ion.

„Au fost chestiuni legate de promovarea şi începerea urmăririi penale faţă de nişte magistraţi care nu au fost de acord, în perioada promovării legilor justiţiei, 2017-2018, cu acele prevederi. Rând pe rând, au fost chemaţi la SIIJ, ceea ce demonstrează că scopul acestei Secţii a fost acela de a pune presiune pe magistraţii oneşti, care au avut un cuvânt de spus cu privire la acele legi.

Am văzut şi anomalii inimaginabile, cum ar fi anchetarea unor înalţi funcţionari europeni, deşi nu exista competenţă pe această zonă. De asemenea, încercări de oprire a accederii la o anumită funcţie europeană, într-o anumită situaţie, prin nişte acte care au fost declarate de către instanţă ilegale. De asemenea, magistraţi de la CSM chemaţi ca intimidare la această Secţie”, a declarat Stelian Ion.

„Pentru mine, avizul negativ din partea CSM reprezintă o dezamăgire. Vreau să vă spun că nu am fost niciodată obtuz la ideea de garanţie şi de întărire a independenţei magistraţilor. Dimpotrivă, am avut în analiză anumite variante, însă ele nu s-au concretizat, pentru că nu s-a găsit o formulă constituţională pentru a le promova. În acelaşi timp, din partea membrilor CSM nu au venit propuneri concrete, altele decât cele pe care le-am eliminat din textul iniţial, acele imunităţi suplimentare, ca să le spun aşa, cu care nu am fost şi nu voi fi de acord”, a spus ministrul.

„A introduce acum alte imunităţi, în sensul în care nici măcar punerea în mişcare a acţiunii penale să nu poată fi făcută decât cu acordul prealabil al procurorului general, care – în paranteză spus – doamna procuror în funcţie nici nu a dorit o asemenea variantă a legii. A avea un alt element suplimentar, acela al unui aviz pentru trimiterile în judecată din partea secţiei pentru judecători şi secţiei pentru procurori din CSM, aceasta înseamnă imunităţi sau, cum s-a numit în public, super-imunităţi”, a mai declarat Stelian Ion.

- Advertisement -
- Advertisement -

Rețele de socializare

34,563FaniÎmi place
24,580CititoriConectați-vă
61,453AbonațiAbonați-vă

Important

- Advertisement -

Noutăți

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here