SUA. Poligamia ar putea fi legalizata in statul american Utah: “Persoanele cu care am vorbit îşi doresc să facă parte din societate. Au obosit să fie tratate drept cetăţeni de mâna a doua. Senzaţia lor este că statul Utah a legalizat prejudecăţile la adresa lor”

Poliogamia ar putea fi dezincriminarta in statul american Utah. Legea actuala prevede pedepes de la 5 ani pana la 15 ani de inchisoare dacă acuzatul este găsit vinovat şi de fraudă sau abuz sexual, violenţă domestică sau trafic de persoane.

O comisie din Seanatul statului american Utah a aprobat în unanimitate un proiect de lege pentru dezincriminarea poligamiei, aceasta fiind în continuare o infractiune, insa nu se va mai pedepsi cu închisoare.

Senatoarea republicană Deidre Henderson a explicat dezincriminarea poligamiei spunand că legislaţia în vigoare le împiedică pe victimele abuzurilor din familii poligame să depună plângeri, de frica posibilităţii de a fi arestate, cum prevede actuala legistlatie.

„Persoanele cu care am vorbit îşi doresc să facă parte din societate. Au obosit să fie tratate drept cetăţeni de mâna a doua. Senzaţia lor este că statul Utah a legalizat prejudecăţile la adresa lor. Îşi doresc să fie cetăţeni cinstiţi, dar văd că trebuie să mintă sau să îşi înveţe copiii să mintă în legătură cu familiile lor ca să fie în siguranţă”, explică senatoarea.

Legea actuală pedepseşte poligamia cu cinci ani de închisoare, pedeapsă care poate creşte cu încă 15 ani dacă acuzatul este găsit vinovat şi de fraudă sau abuz sexual, violenţă domestică sau trafic de persoane.

Noua lege ar considera poligamia între adulţi care au consimțit o contravenţie, pedepsită cu amendă de până la 750 de dolari şi prestaţii în serviciul comunităţii, considerând-o o faptă mai puţin gravă decât unele infracţiuni de circulaţie pedepsite cu închisoarea.

În schimb, acuzaţiile suplimentare sunt în continuare condamnate penal.

Cei care se opun schimbării legislative susţin că stilul de viaţă poligam seamănă cu sclavia şi crima organizată, potrivit reprezentantei Coaliţiei Alegeri Corecte, Angela Kelly.

„Dacă reduci pedeapsa la nivelul unei contravenţii, practic spui că e un stil de viaţă în regulă”, spune Kelly, „şi s-ar putea să şi fie pentru 10 persoane, dar noi vorbim despre societate ca întreg”.

Se estimează că în Utah trăiesc 30.000 de persoane în comunităţi poligame, continuând tradiţiile Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă (Mormoni). Biserica a interzis această practică în 1890, ca urmare a presiunilor din partea guvernului federal.

Practica poligamiei contemporane a fost prezentată şi în reality show-ul “Sister Wives”.

Serialul urmăreşte povestea familiei Brown din momentul în care bărbatul, care este căsătorit legal cu o femeie şi „căsătorit spiritual” cu alte trei, a început să aibă probleme cu legea din Utah. În cele din urmă, familia Brown s-a mutat în Nevada, reproşând statului Utah că încalcă dreptul la exprimare şi libertate religioasă. Familia ţine de Biserica Apostolică Unită Brethren care consideră poligamia „o practică religioasă de bază”.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *