Tudorel Toader dă din nou vina pe guvernul tehnocrat pentru legea recursul compensatoriu

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, într-un mesaj postat luni pe Facebook dă vina, din nou, pe guvernarea tehnocrată pentru legea recursului compensatoriu.

„Simple precizări: În repetate rânduri, am arătat următoarele: proiectul de lege privind recursul compensatoriu a fost iniţiat de către guvernarea tehnocrată, faptul că CSM (în componenţa anterioară) l-a avizat şi a propus considerarea zilelor ca fiind executate, că a fost adoptat de Parlament, că a intrat în vigoare la scurt timp după ce am devenit ministru şi că studiul de impact nu se face după ce legea intra în vigoare!”, a scris Tudorel Toader, pe contul său de Facebook. Ministrul a subliniat în finalul postării sale: „consecintele trebuiesc asumate de catre cei care au initiat, cei care au avizat, de catre cei care au validat respectiva lege”.

Şi la începutul lunii decembrie 2017, ministrul a încercat să acrediteze ideea că nu ar avea vreo responsabilitate în adoptarea şi aplicarea legii privind recursul compensatoriu. Fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună i-a răspuns atunci: „Recursul compensatoriu. Precizările mele de tehnocrat. Proiectul a fost modificat în mod fundamental în Parlament, şi anume: s-a extins beneficiul compensatoriu de la 3 zile pentru fiecare 30 zile consecutive executate în condiţii neconforme la 6 zile pentru fiecare 30 zile, chiar dacă nu sunt consecutive; s-a extins fără verificarea riguroasă a fiecărui caz, pentru a stabili că au fost condiţii neconforme de detenţie; s-a extins condiţia de 3 mp la 4 mp. Am scris pe 24 octombrie 2017 despre aceste lucruri. Şi am avertizat ce urmează”.

Prună a explicat faptul că proiectul a fost adoptat în Guvernul Grindeanu, în ianuarie 2017, însă Tudorel Toader era deja ministru când propunerea legislativă era discutată în Parlament şi el avea obligaţia să se opună modificărilor adoptate în Parlament.

Fostul ministru a mai declarat că responsabilitatea pentru efectele acestei legi aparţine exclusiv coaliţiei PSD/ALDE, „care a adoptat un proiect tehnocrat în Guvernul Grindeanu, pentru a-l măcelari ulterior în Parlamentul în care au majoritate, cu neparticiparea vinovată şi complice a profesorului de drept penal, rectorului, judecătorului constituţional Toader”.

„Toader putea să retragă la orice moment proiectul de lege dacă i se părea prost sau deturnat. Dar e laş şi fără curajul asumării responsabilităţii. O lecţie gratis de la o tehnocrată modestă pentru marele profesor: impactul la un proiect de lege se face întotdeauna înainte de adoptarea de către guvern, nu în procedura legislativă. O spune legea, nu eu, tehnocrata. Nu spun care lege, să o caute profesorul”, a precizat Prună.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Justiţiei în perioada 19 octombrie 2017 – 23 noiembrie 2018, au fost eliberaţi în baza recursului compensatoriu peste 10.000 de deţinuţi. Dintre aceştia, 649 au revenit deja în închisori, comiţând 188 de crime, violuri şi tâlhării. 

Precizările ministrului Justiţiei vin în contextul în care sâmbătă un tânăr de 25 de ani a fost ucis în faţa unui bar din Mediaş, iar din cei trei suspecţi reţinuţi pentru omor doi sunt eliberaţi în baza recursului compensatoriu.

Citește și http://dc360.ro/consilierul-judetean-constantin-guguianu-psd-a-demisionat-dupa-ce-a-postat-pe-facebook-fotografii-trucate-cu-presedintele-iohannis-in-haine-militare-naziste/

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.