Un pui de urs schiop a fost impuscat mortal in Predeal cu acordul Ministerului Mediului! Localnicii spun ca puiul de urs era precum un animal de companie al comunitatii, venind des sa manance fara sa face rau nimanui, ferindu-se de oameni, cu toate astea Minsterul Mediului spune ca s-a procedat cum trebuia: Avem un caz clar de animal sălbatic în intravilanul unei localități, tratat precum un animal domestic, precum un câine, este socant!

Un pui de urs in varsta de 2 ani a fost impuscat mortal de catre autortati in Predeal cu acordul Ministerului Mediului condus de Costel Alexe.

Localncii au povestit pentru Digi24 ca puiul de urs era unul extrem de linisitit si era chiar si schiop. Acesta era ingrijit de mic, inca din primele zile viata de catre localnici dupa ce mama sa l-a parasit. Localincii povestesc ca puiul de urs venea zilnic sa manance in acelasi loc in care veneau si cainii fara stapan. Ursul nu ataca pe nimeni niciodata, ba chiar era el inusi extrem de speriat de oameni din momentul in care iesea din padure pentru mancare si se ferea de loclanici.

Localnicii spun ca nu stiu cine a anuntat autoritatile in legatura cu puiul de urs deorece nu putea pune sub nico forma in pericol viata nimunui din localitate.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Mediului condus de Costel Alexe a declarat pentru Digi24 insa ca s-a procedat cat se poate de corect si de ca nu are nimic de reprosat asurpa modului in care s-a intervenit. Acesta s-a declarat chiar “socat” de ce au povestit localnciii inaintea interventiie lui la postul de stiri in legatura cu faptul ca acestia il ingrijeau pe urs ca pe un animal de companie. Puratorul de cuvant al ministerului spune ca animalele salbatice nu au ce cauta in localitati.

Ursul era de doi ani aici, trăia printre noi. Se obișnuise cu oamenii și într-una din zile a ieșit din curte în miezul zilei și a apărut vânătorul căutându-l și avertizând lumea că e periculos.

Vine de mic, a fost lăsat de ursoaică, probabil, după ce a făcut alți pui, și se obișnuise. Și turiștii îi dădeau de mâncare și venea chiar și ziua, nu numai seara. El trecea printre oameni se speria, în momentul când vedea mișcare fugea din fața oamenilor, nu a fost niciodată agresiv.

Nu, noi nu am anunțat, doar că turiștii, în momentul în care văd un urs pe stradă probabil sunau la 112 și atunci se alertau autoritățile. Noi nu am sunat niciodată. Nu ne era frică pentru că el era ca și un câine al casei. Venea, mânca din locul în care mâncau și câinii și nu a fost agresiv, nu am avut motive să ne speriem sau îngrijorăm în momentul în care apărea.

El a ieșit din curte de la noi, a trecut peste stradă, se duce în locul în care știa că găsește mâncare și vânătorul a venit și a avertizat lumea să intre din stradă pentru că ursul e periculos. El s-a retras către pădure și apoi nu am mai văzut ce s-a întâmplat”, a spus proprietara pensiunii în apropierea căreia se afla puiul de urs.

Purtătorul de cuvânt al ministerului Mediului spune, însă, că deși împușcarea animalului este ultima soluție, mutarea lui nu ar fi rezolvat problema pentru că „mutăm problema în altă parte”. El a mai spus că autoritățile cunoșteau situația ursului de la Predeal și că exista un „ordin de recoltare” pentru acest animal.

„Avem un caz clar de animal sălbatic, de urs care a pătruns în intravilanul localității. Avem, din păcate, din ce în ce mai multe cazuri și trebuie să stabilim de la început că astfel de cazuri nu sunt admisibile. Ce am auzit mai devreme de la doamna care a intrat în direct pe mine m-a șocat. Un animal sălbatic în intravilanul unei localități, tratat precum un animal domestic, precum un câine, așa cum a spus doamna, mi se pare cel puțin reprobabil.

Orice animal sălbatic de talia unui urs, trebuie să știe toți cei care ne ascultă, că în momentul în care pătrunde în intravilan, este un animal imprevizibil și poate ucide. Trebuie îndepărtat de acolo cât mai repede prin orice metodă.

Vânătorul respectiv a apărut în zonă în urma unor apeluri la 112. Trebuie să înțelegem că respectivul animal care era monitorizat de luni de zile, exista un ordin de recoltare. Vorbim de un animal, din păcate, cu comportament deviant, care în urma analizei s-a constatat că el nu mai putea fi relocat în sălbătice, el fusese de mic învățat de către cei care l-au hrănit să vină în localitate și să ia contact cu omul.

Împușcarea este ultima soluție, se încearcă îndepărtarea animalului sa relocarea acestuia. Din păcate, ursul este un animal care acoperă un teritoriu extrem de vast și relocarea, în timp, nu ne-a demonstrat decât că mutăm problema în altă parte” a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului.

Related Posts

  1. Niste cretini . Noi ca si natie suntem rai . Nu stim sa iubim oamenii , despre animalute ce sa mai spun ? La mediu probabil lucreaza numai handicapati ca masuri bune nu am vazut !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *