USR: Teodorovici trebuia să demisioneze de azi-noapte. Noul proiect al bugetului de stat prevede un deficit mai mare cu 1,3 miliarde de lei față de varianta din 31 ianuarie


Noul proiect al bugetului de stat, aprobat vineri în Guvern și publicat azi-noapte, prevede un deficit mai mare cu 1,3 miliarde de lei față de varianta din 31 ianuarie. USR susține că ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, trebuia să demisioneze de azi-noapte, pentru că nu se poate să te joci cu cifrele din buget. Parlamentarii USR critică și faptul că, după ce Guvernului i-au trebuit trei luni să aprobe proiectul de buget, în Parlament se va face o dezbatere pe repede înainte. Birourile permanente au stabilit că vineri va fi dat votul final asupra bugetului.

Noul proiect al Legii bugetului, publicat vineri noapte pe site-ul Ministerului Finanţelor, prevede un deficit al bugetului de stat de circa 36,157 miliarde lei, cu 1,3 miliarde lei mai mare faţă de cel din varianta anterioară, de 34,857 miliarde lei, transmite Agerpres.

„Bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 164.543,4 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 258.735,1 milioane lei credite de angajament şi în sumă de 200.700,2 milioane lei credite bugetare, cu un deficit de 36.156,8 milioane lei“, se menţionează în proiect.

Conform noului raport privind situaţia macroeconomică pe 2019, Produsul Intern Brut este stabilit la 1.022 miliarde lei, creşterea economică la 5,5%, inflaţia la 2,8%, veniturile bugetului general consolidat la 342,675 miliarde lei (33,5% din PIB), cheltuieli BGC de 368,793 miliarde lei 36,07% din PIB), deficit de 26,118 miliarde lei, respectiv 2,55% din PIB, un număr de 287.000 şomeri şi un câştig salarial de 3.085 lei.

În proiectul de buget publicat pe 31 ianuarie, erau prevăzute venituri ale bugetului general consolidat de 341,51 miliarde de lei, respectiv 33,4% din PIB şi cheltuieli de 367,628 miliarde lei, ceea ce reprezenta 35,9% din PIB.

Liderul deputaților USR, Cristina Prună, a declarat, sâmbătă, al Parlament, că „Orlando Teodorovici trebuia să demisioneze de azi-noapte, pentru că nu se poate să te joci cu cifrele din buget, mai ales că în spatele acestor cifre sunt oameni, sunt persoane cu dizabilități cărora le-au fost tăiate alocările bugetare, sunt investiții publice pe care mediul rural le așteaptă cu sufletul la gură, nu sunt doar cheltuieli pentru acești aristocrați bugetari care primesc cu 20% în plus la salariu și nu sunt doar pentru cei care primesc pensii speciale“.

„Ministrul Orlando Teodorovici ar trebui să fie în fiecare minut de dezbateri în Parlament, să ne explice ce a fost în mintea lui atunci când a crescut acele cheltuieli cu 1,3 miliarde“, a adăugat liderul deputaților USR.

”Vedem aceeași atitudine, Guvernul trimite pe repede înainte Parlamentului. De ce au mai trimis la Parlament? Au avut trei luni de zile, fac ultimele modificări peste noapte și ne trezim cu tot felul de cifre care pot să ne ducă într-o criză a finanțelor publice”, a subliniat Cristina Prună.

Conform calendarului stabilit sâmbătă de Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, votul final asupra bugetului va fi dat vineri, 15 februarie, în plenul reunit.

Parlamentarii pot depune amendamente până luni, la ora 12.00, iar de la ora 15.00 sunt convocate comisiile permanente pentru avizarea proiectelor. În paralel, vor lucra şi comisiile pentru buget, care urmează să întocmească raportul de fond până miercuri la ora 15.00.

Dezbaterile în plenul reunit vor începe miercuri de la ora 15.00, iar votul final este programat vineri.

Guvernul a aprobat în şedinţa de vineri proiectele privind Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019. Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că proiectul de buget este fundamentat pe o creştere economică de 5,5%, ceea ce înseamnă o valoare a Produsului Intern Brut de 1.022,5 miliarde lei, un salariu mediu brut de 5.163 lei iar numărul de salariaţi din economie va ajunge la 5,282 milioane. Deficitul bugetar a fost stabilit la 2,55% din PIB.

Citește și http://dc360.ro/asociatii-civice-viorica-dancila-a-promis-ca-autostrada-moldovei-va-fi-terminata-pana-in-anul-2026/

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.