VIDEO Dăncilă: Nu demisionez din Guvern dacă pierd la Congres. E bine ca preşedintele să fie şi şeful Executivului. Am văzut ce s-a întâmplat, s-a ajuns la al treilea Guvern

Premierul Viorica Dăncilă a susținut un interviu la Adevărul live imediat după votul din Parlam,ent asupra moțiunii.

Veniţi direct de la Parlament. Cum sunteţi după această zi? Aţi avut emoţii? Era vreun dubiu că moţiunea poate trece?

Am avut încredere în colegii mei din PSD, am avut încredere în colegii de alianţă. Aveam numărul de voturi ca moţiunea să nu treacă. Am tratat moţiunea cu seriozitate. Mă aşteptam la o moţiunea foarte bune argmentată, pliată pe realităţi. Mă aşteptam la o atitudine demnă a Opoziţiei care să vină cu argumente. Mă aşteptam ca ei să vină cu o alternativă, cu un program de guvernare, să vii cu un guvern. După cum am văzut, o parte din opoziţia nu vrea să intre la guvernare. Toate acestea au făcut să duscă moţiunea de cenzură în derizoriu. În momentul în care reproşezi unei guvernări anumite aspecte trebuie să vii cu alternative ale tale. Am fost profund dezamăgită de modul cum au abordat moţiunea, că au venit cu jigniri, cu atacuri la persoană.   

Pare că vă doreaţi o altfel de moţiune?

Îmi doream o abordare corectă. Îmi doream ca în moţiune să văd lucruri care sunt corect prezentate, dar am văzut lucruri departe de realitate. Eu cred că au pus în această moţiune aspecte care doreau să le scoată în evidenţă dar care nu sunt conforme cu realitatea. Şi cred că acest lucru nu este unul corect. O abordare bazată pe jigniri, pe limbaj violent, nu cred că acesta este modul prin care să convingi sau princ are vrei să procedezi atunci când vrei într-adevăr să reuşeşti şi să convingi pe cei din jur. că ai dreptate şi că vrei o altă abordare pentru români şi România în fond.

Credeţi că acest vot care reconfirmă practic guvernul, vă transformă în favorită la şefia PSD la Congresul din 29 iunie ?  

Eu nu am gândit din acest punct de verere. Pentru mine acest vot pe de o parte mă bucură, pe de altă parte mă responsabilizează. Me responsabilizează în sensul în care trebuie să fac tot posibilul ca să vin cu măsurile pe care şi le doresc românii. Mă responsabilizează faţă de cei care au avut încredere în mine şi nu trebuie să-i dezamăgesc. Mă responsabilizează faţă de toţi cei care cred că acest guvern merge bine şi se aşteaptă la măsuri care să-i ajute în viaţa de zi cu zi, la investiţii, la lucruri foarte importante pentru România. Nu m-am gândit la alegerile din PSD. După cum ştiţi, fiecare coleg poate candida la una dintre cele trei funcţii. Preşedinte, preşedinte executiv, sau secretar general. Nu am făcut acest lucru şi nu am vrut congresul gândindu-mă la mine. Eu pot să pierd. Acum sunt preşedinte interimar, deci oricum aveam conducerea partidului. Puteam să nu-mi doresc un Congres, dar m-am gândit că trebuie să dăm legitimitate unei conduceri, trebuie să venim cu un program de guvernare adaptat la ceea ce-şi doresc românii. Trebuie să venim cu un program politic şi în acelaşi timp să avem şi cele două funcţii de preşedinte executiv şi de secretar general.

Dacă pierdeţi la Congres, vă daţi demisia din Guvern?

Nu! Categoric, nu! Nu voi condiţiona cele două lucruri, dar pornesc de la premisa că este bine ca preşedintele partidului să fie şi şeful Executivului. Noi am mai avut această experienţă în care preşedintele partidului nu a fost primul-ministru şi aţi văzut, suntem la al treilea guvern. Eu sunt un om al echilibrului şi al consensului. Dar dacă colegii şi colegele vor hotărâ acest lucru, bineînţeles, mă voi supune votului majorităţii.  

Vorbeaţi de această responsabilitate pe care o aveţi faţă de oameni. Dar acest vot din Parlament de astăzi nu vă aduce o responsabilitate în plus şi faţă de colegii de partid ? Deci nu credeţi că vă vor cere colegii să candidaţi şi la alegerile prezidenţiale ?  

Categoric acest vot şi susţinerea colegilor mei îmi aduce o responsabilitate în primul rând faţă de ei. Au trăit acest moment, s-au implicat, au stat în sală mulţi dintre ei. Au fost alături de Guvern şi de primul-ministru şi acest lucru nu pot să-l trec cu vederea. Dar în ceea ce priveşte candidatura mea la prezidenţiale am spus că nu vreau să candidez, dar voi susţine persoana cea mai bine cotată în sondaje. Voi fi alături de candidatul sau candidata pe care o vom avea, în fiecare moment.  

Deci e o decizie care nu mai poate fi întoarsă ?  

Nu, eu cred că e foarte bine să suţin un candidat şi să nu fie preşedintele partidului cel care candidează. Dacă Congresul vă cere acest lucru?  Nu cred. Noi o să facem sondaje. Un preşedinte de partid poate ajuta mai mult candidatul. Preşedintele trebuie să se ocupe de organziare. Preşedintele e cel care strânge rândurile.  

Dacă dvs, din postura de preşedinte, nu intraţi în cursă, nu va fi interpretat ca un semn de slăbiciune?

Nu, nu este un semn de slăbiciune.  De ce credeţi că aţi pierdut alegerile din 26 mai? Eu cred că s-a greşit din punct de vedere al abordării. Am ales o temă centrală: Justiţia. Nu am adus în prim plan ce a făcut Guvernul. Cred că a fost unul din motive. Un alt lucru a fost de faptul că nu am mai luat legătura directă cu cetăţenii. S-au crescut pensii, salarii. Cred că s-a greşit şi pe partea de comunicare. Noi nu am dat ordonanţe de urgenţă pe Justiţie. În 2016, într-o singură noapte au dat OUG pe Codul penal şi Codul de procedură penală.Nu spun că am realizat tot. Mai sunt multe lucruri de făcut.

Aveţi spitale regionale de făcut? 

La parteneriatul public privat putem folosi fonduri europene. E adevărat că nu am făcut cele trei spitale, dar acolo a fost o problemă. Am avut 150 de milioane de euro pentru cele trei spitale. Toată documentaţia a ajuns la 130 de milioane. Avem nevoie de spitale regionale. Avem spitalul de la Constanţa. Încercăm să le facem şi pe celelalte. 

Pericolul în ceea ce priveşte Justiţia pândeşte la nivel de Cod penal şi Cod de Procedură Penală, care acum sunt la CCR, dar probabil vor fi întoarse în Parlament. Atunci probabil o să fiţi preşedinte de partid. Cum o să vă poziţionaţi?

Nu aş vrea să fac un scenariu. Vreau să văd ce modificări presupune acest lucru şi să văd opinia celorlalţi. Nu vreau să am aroganţă să pornesc că voi fi preşedinte atunci. Poate va fi altcineva. Nu vreau să fiu preşedintele care impune, ci o să ascult argumentele tuturor. 

Românii au fost de acord cu referendumul, altfel nu votau. 

De acord!  Trebuie să discuţi despre fiecare decizie pe care o iei, dacă o decizie poate atrage critici. Eu cred că abordarea trebuie să fie comună tuturor. 

Iohannis a propus un pact. PSD nu a semnat pactul. Cum vă poziţionaţi?

Noi nu am spus că nu suntem de acord. Noi am venit cu unele amendamente: legate de dublul standar, ca fiecare stat membru să fie la masa deciziilor. Noi am vrut să întărim poziţia României în Europa. Mai e un aspect. Un pact presupune un consens al tuturor partidelor politice. Cum s-a întâmplat la aderarea în NATO, de exemplu. Noi nu am discutat despre acest pact la întâlnirea cu preşedintele. Normal ar fi fost să se discute şi amendamentele din partea altui partid politic. 

Pactul a venit pe tema Justiţiei. 

Dacă vorbim de consolidarea poziţiei în Europa, trebuie să dăm dovadă de multă implicare, atenţie. Noi nu am făcut referire la partea legată de Justiţie. Noi am făcut şi primul pas: vrem un referendum înainte de alegerea preşedintelui României. Am făcut o comisie. 

Înainte de turul I al alegerilor prezidenţiale ar fi referendumul? 

Eu cred că dacă vb de bună credinţă, referendumul trebuie să fie înainte de alegerea preşedintelui  României. Nu e bine să suprapunem mesajele. 

L-ar avantaja pe preşedintele Iohannis?

Nu ştiu!

Azi aţi vorbit şi despre votul din diaspora? Aţi spus că aţi înfiinţat mai multe secţii. ce facem în viitor pentru că vin trei rânduri de alegeri?

Noi nu suntem împotriva votului prin corespondenţă, împotriva votului electronic. trebuie să tratăm cu seriozitate acest vot. Noi ne-am gândit la un vot anticipat în diaspora, adică să fie mai multe zile pentru diaspora.    Am spus că dacă ambasadorii, Opoziţia, vin cu ideea deschiderii mai multor secţii, Guvernul va susţine bugetar deschidere. Trebuie să începem să gândim constructiv. 

În urma votului de azi, luaţi în calcul o remaniere a Guvernului, şi aici mă gândesc la Meleşcanu şi Carmen Dan

Nu pot să mă gândesc la o remaniere. O remaniere se decide în forurile statutare. O decizie nu poate să facă referire la o persoană, ci la o activitate. Trebuie schimbată o abordare.Trebuie o analiză a fiecărui minister. Ne apropiem de terminarea primului semestru. 

Aveţi nemulţumiri faţă de activitatea unor miniştri?

Nu aş putea să spun că am nemulţumiri. Trebuie să văd stadiul implementării programului de guvernare. Eu cred că trebuie o analiză amănunţită. Meleşcanu şi Carmen Dan au ieşit public să prezinte o analiză a votului din diaspora. 

Alegerea primarilor într-un tur sau două tururi?

Cred că e tardivă o asemenea discuţie. E mai puţin de un an până la alegeri. Pentru alegerea preşedinţilor de CJ nu a fost tardiv, că aţi dat OUG?

Pentru preşedinţii de CJ mi s-a părut corect. S-a vorbit şi cu preşedinţi de CJ ai PNL. Mi se pare că au o lgitimitate mai mare. A fost propunerea, a venit de la UNCJ din România. 

Nu putea să se stabilească alegerea preşedinţilor de CJ în două tururi?

Cum să se stabilească asta.  Dna Dăncilă, pe 3 iulie, la CCR, se va da o decizie în ceea ce priveşte sesizarea lui Florin Iordache pe completurile de 3 judecatori de la Curtea Supremă. V-aţi gândit cum ar fi să fie eliberat Liviu Dragnea?  

Nu m-am gândit la acest lucru. CCR are dreptul la orice decizie. Nu doresc nimănui să stea după gratii. Pe 3 iulie e o zi importantă: facem bilanţul preşedinţiei rotative a Consiliului UE

Citește și https://dc360.ro/diicot-il-pune-pe-condamnatul-darius-valcov-sub-contraol-judiciar-pentru-divulgare-de-secrete-care-pericliteaza-securitatea-nationala-valcov-are-deja-o-condamnare-de-8-ani-cu-execut/

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *