VIDEO Premieră în istoria președintilor americani! Donald Trump, primul președinte american care a pășit vreodată pe teritoriul Coreei de Nord. Trump are azi întrevederea istorică cu dictatorul Kim Jong Un cu scopul relansării procesului de apropiere cu regimul lovit de sancțiuni internaționale: ”Este o zi mare pentru lume”

Președintele american a intrat duminică în Coreea de Nord în cadrul unei întâlniri istorice cu liderul țării, Kim Jong Un, la granița dintre cele două Corei, liderul american sperând să relanseze procesul de apropiere cu regimul lovit de sancțiuni internaționale, relatează AFP.

9.50: Donald Trump și Kim Jong-Un s-au întâlnit. Liderul de la Casa Albă a trecut limita care marchează frontiera dintre cele două Corei în Panmunjom, unde a fost semnat armistițiul în 1953. Trump este primul președinte american care a călcat pe pământ nord-coreean.

”Este o zi mare pentru lume”, a spus Trump. ”Asta înseamnă că vrem să punem capăt trecutului regretabil și să încercăm să creăm un nou viitor”, a adăugat acesta.

Kim Jong Un a spus că speră să ”depășească barierele” prin legăturile sale cu Trump.
Întâlnirea probabil nu va fi suficientă pentru a rezolva delicata problemă nucleară a Coreei de Nord. Dar simbolul este important pentru cele două țări care se amenințau reciproc cu anihilarea acum un an și jumătate: niciodată nu s-a mai întâlnit un președinte american cu cel mai înalt oficial nord-coreean la cea mai emblematică frontieră a Războiului Rece.

Ajuns sâmbătă seară în Coreea de Sud, președintele trebuie să viziteze, duminică după-amiază, Zona Demilitarizată (DMZ), care separă cele două state coreene de la sfârșitul Războiului Coreean (1950-1953).

”Liderii Statelor Unite și Coreea de Nord vor da mâna pentru pace în Panmunjom, un loc simbolic al diviziunii”, a spus Moon, referindu-se la satul în care a fost semnat armistițiul din 1953.

Trump a precizat că preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, îl va însoţi oricum la frontieră.

Sâmbătă, Donald Trump i-a lansat o invitaţie în ultimul moment liderului nord-coreean, propunându-i să vină să îi spună “bună ziua” la această ultimă frontieră din perioada Războiului Rece.

Întâlnirea ar fi al treilea summit în aproximativ un an între cei doi, după strângerea de mână istorică de la Singapore, din iunie 2018.

Relaţia lor întâmpină probleme din cauza denuclearizării Coreei de Nord. Washingtonul cere ca Phenianul să renunţe definitiv la programul său nuclear, în timp ce regimul comunist reclamă în prealabil ridicarea sancţiunilor internaţionale care îl vizează.

Sâmbătă, un înalt responsabil nord-coreean a considerat propunerea preşedintelui american “foarte interesantă”, dar a subliniat că nu a primit o invitaţie oficială din partea Washingtonului înainte de a confirma o eventuală întâlnire cu Kim Jong Un.

Într-un mesaj pe Twitter difuzat duminică dimineaţă, Donald Trump a confirmat vizita sa în Zona Demilitarizată, dar fără să menţioneze numele lui Kim Jong Un.

Citește și https://dc360.ro/soferul-lui-voicu-si-titus-corlatean-vor-ca-4-iunie-sa-fie-declarata-ziua-tratatului-de-la-trianon-in-scopul-marcarii-zilei-tratatului-de-la-trianon-se-organizeaza-la-nivel-national-si-local-manife/


Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.