- Advertisement -
AcasăPoliticaDacian Ciolos: Sunt unele pensii speciale care trebuiesc eliminate clar. Poate fi...

Dacian Ciolos: Sunt unele pensii speciale care trebuiesc eliminate clar. Poate fi o discuție legată și de magistrați până la un punct. Apoi celelalte care ar rămâne, ar trebui să avem o discuție legată de nivelul lor, de vârsta la care se iese la pensie, o plafonare eventuală a lor. Putem avea și o abordare legată de impozitare. chiar dacă vom elimina anumite pensii speciale, există riscul ca cei care le vor pierde să meargă în justiție Și să câștige pentru că au avut o lege favorabilă pe care au pierdut-o

- Advertisement -

Dacian Cioloș a abordat aseară într-o emisiune la DIGI24 subiectul pensiilor speciale. Seful PLUS a declarat că sunt unele care ar trebui elimintate, precum cele parlamentarilor. Despre celălalte, fostul premier spune că ar trebui avută o discuție asupra vârtsei la care se iese la pensie sau o plafonare a lor. Liderul PLUS spune că o altă abordare au putea fi impozitarea lor, acesta justificând măsura prin faptul că “ca cei care le vor pierde să meargă în justiție și să câștige pentru că au avut o lege favorabilă pe care au pierdut-o”

„Sunt unele pensii speciale care trebuiesc eliminate clar și ar trebuie eliminate cât mai repede. Pe cele ale parlamentarilor, de exemplu, ale parlamentarilor, ale primarilor. Acelea clar ar trebui eliminate. Sunt altele pe care nu le-aș numi pensii speciale. Sunt pensii de serviciu, pentru că e vorba de un serviciu în interesul statului în situații speciale și cu anumite constrângeri, unde în foarte multe țări din lume există o abordare specială a pensiilor unor oameni cărora le impui niște costrângeri pe durata serviciului, a activității în serviciul statului. Îi scoți la pensie după o presiune foarte mare. Nu cred că e cazul să spunem presiunea care o trăiesc oameni care lucrează în Armată sau militari”, a afirmat Dacian Cioloș, duminică, la Digi 24.

El a spus că trebuie să existe o discuție de fond legată de sistemul de pensii din România. „Da, poate fi o discuție legată și de magistrați până la un punct. De aceea eu cred că ar trebui să avem o discuție de fond vis a vis de sistemul de pensii din România.

„Apoi celelalte care ar rămâne, pentru că sunt justificate, și acolo cred că ar trebui să avem o discuție legată de nivelul lor, de vârsta la care se iese la pensie, o plafonare eventuală a lor. Acolo putem avea și o abordare legată de impozitare. De ce am vorbit și se vorbește de impozitare? Pentru că, chiar dacă vom elimina anumite pensii speciale, există riscul ca cei care le vor pierde să meargă în justiție și există și riscul să câștige în justiție pentru că au avut o lege favorabilă pe care au pierdut-o.

Sunt astfel de situații. Și noi în 2016 am plătit o grămadă de drepturi pe care le aveau funcționarii pentru că ei câștigau în justiție atunci când dădeau în judecată statul pentru astfel de modificări legislative intempestive, insuficient justificate. De aceea spun că trebuie să avem o discuție de fond pe acest dosar ca să putem lua decizii durabile”, a explicat Dacian Cioloș.

Chestionat ce poate fi făcut cu pensiile care sunt deja în plată, în contextul în care în România există o astfel de pensie de 74.000 lei, președintele PLUS a afirmat că statul poate decide nivelul impozitării acestora. „Se pot impozita. Statul poate să decidă nivelul de impozite. Trebuie bine argumentate. La noi s-au făcut foarte multe legi pe picior. Cred că în 2016 de două sau de trei ori am atacat la CCR astfel de decizii care s-au luat în Parlament, astfel de legi care au fost decise pe picior în interes electoral, fără nicio considerație față de bugetul de stat, față de cheltuielile publice.

- Advertisement -
- Advertisement -

Rețele de socializare

34,563FaniÎmi place
24,580CititoriConectați-vă
61,453AbonațiAbonați-vă

Important

- Advertisement -

Noutăți

- Advertisement -