Dan Barna cere explicatii PNL dupa numirea fara avizul CSM al sefilor de Parchete: „Numirea unor șefi de parchete fără avizul CSM e o greșeală greu de explicat și dezamăgitoare. Ministrul justiției și președintele României trebuie să vină în fața românilor și să explice de ce atâta grabă. Și, mai ales, de ce regulile sunt bune doar când trebuie să le aplice alții”

Liderul USR Dan Barna cere explicatii PNL si ii chemama pe presedintele Romaniei Klaus Iohannis si ministrul interimar al Justitiei Catalin Predoiu sa vina in fata romanilor si sa explice de ce s-au grabit cu numirile in justitie a 3 sefi de parchete, din moment de 2 dintre ei nu aveau aviz pozitiv de la CSM, asa cum recomanda chiar MCV-ul Comsisiei UE. Dan Barna ii intreaba de asemena retroic pe presedinte si ministru daca regulile sutnt bune doar cand trebuie aplicate de altii.

„Numirea unor șefi de parchete fără avizul CSM e o greșeală greu de explicat și dezamăgitoare. Într-o țară normală se caută soluția cea mai bună, nu se forțează oportunist soluția care convine unei puteri vremelnice. Ministrul justiției și președintele României trebuie să vină în fața românilor și să explice de ce atâta grabă. Și, mai ales, de ce regulile sunt bune doar când trebuie să le aplice alții”, afirmă Barna, pe pagina de Facebook.

Ulterior, USR a dat un comunicat de presă:

Într-o Românie normală, procurorii șefi NU pot fi numiți fără avizul CSM. Asta susținea și președintele Iohannis și PNL când Tudorel Toader a propus-o de trei ori pe Adina Florea la șefia DNA, în ciuda avizului negativ al CSM.

Astăzi, președintele Iohannis a numit doi procurori șefi, fără aviz CSM. Ministrul justiției și președintele României trebuie să vină în fața românilor și să explice de ce atâta grabă. Și, mai ales, de ce regulile sunt bune doar când trebuie să le aplice alții.

Președintele Iohannis și ministrul Predoiu au încălcat recomandările MCV, care cer respectarea avizelor negative ale CSM cu privire la numirea procurorilor-șefi.

USR consideră că mai întâi trebuia modificată legislația și apoi făcute numirile. Politicienii nu ar trebui sa aibă cel mai important cuvânt în acest proces. Miza este colosală pentru justiția și pentru democrația noastră.”

Reamitnim ca luni dimineata presedintele Klasu Iohannis i-a desemmnat in functie pe cei 3 noi sefi noi de parchete ai DNA, DIICOT si al Parchetului General. Doar unul dintre acestia a obitnut insa aviz pozitiv de la CSM, vorbim de Crin Bologa, nou procuror sef al DNA. Celalalte doua propuneri ale ministrului Justitiei Catalin Predoiu au primit aviz negativ de la Consiliul Suprem al Magistraturii, vorbim de Giorgiana Hosu, noul procuror sef DIICOT si Gabriela Scutea, noul Procuror General. Mecansimul de Cooperare si Verificare recomanda sa se tina cont de avizele CSM, in aceste caz atat Predoiu cat si Iohannis trecand cu vederea aceasta recomandare.

Mai mult, intrebat despre acest subiect, seful PNL Ludovic Orban nu a parut deloc deranjat de atitudinea colegilor sai, chiar din contra,  acesta dand-o exemplu pe Laura Codruta Kovesi, despre care sustine de asemenea ca nu a primit aviz pozitiv de la CSM.

Întrebat despre faptul că două dintre numiri nu respectă recomandările MCV de a se ține cont de avizul CSM, Ludovic Orban a spus: „Am să vă dau un singur exemplu. Doamna Laura Codruța Kovesi a obținut aviz negativ și atunci când a fost propusă procuror general și când a fost propusă procuror șef DNA”.

„S-a începlinit procedura. Avizul CSM a fost acordat (…) Eu consider că propunerile sunt corecte, rezultatul unui proces de selecție obiectiv și numirea lor pune punct unor interimate prelungite care au afectat negativ activitatea instituțiilor. Am încredere că cei care sunt numiți își vor face treaba”, a mai declarat Orban.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *