Decizie surprinzatoare a CEDO cu privire la doi migranti ilegali expulzati din enclava Melilla către nordul Marocului. Cunoscute in ultimi ani pentru decizile de tip “political correctness” la care se aliniaza instiutiile europene, Curtea Europeana a Dreputurilor Omului face o exceptie intr-un caz si dă câştig de cauză Spaniei după expulzarea unor migranţi din Melilla

Decizie surpinzatoare a Curtii Europene a Drepturilor omului intr-un caz de migratie ilegala. Cunoscute in ultimii pentur deciziile de tip “political correctness” pe care le iau instiutiile europene, CEDO a facut intr-un caz o abatere de la reguli. CEDO dă câştig de cauză Spaniei după expulzarea unor migranţi din enclava Melilla către nordul Marocului.

Decizia a fost adoptata în unanimitate de Marea Cameră a CEDO răstoarnă jurisprudenţa rezultată prin decizia din primă instanţă anunţată de CEDO pe 3 octombrie 2017, care dăduse dreptate migranţilor şi condamnase Madridul.

Instanţa europeană, sesizată de cei doi migranţi, originari din Coasta de Fildeş şi Mali, menţionează în decizia sa definitivă că aceştia „s-au pus ei înşişi într-o situaţie de ilegalitate când au încercat în mod deliberat, pe 13 august 2014, să intre în Spania traversând dispozitivul de protecţie de la frontiera cu Melilla, prin locuri neautorizate şi în cadrul unui grup numeros, profitând de efectul mulţimii şi folosind forţa”.

Reclamanţii „au decis să nu utilizeze căile legale existente care permit intrarea legală pe teritoriul spaniol”, iar „absenţa unei decizii individuale de îndepărtare” de pe teritoriul spaniol şi expulzarea lor imediată se justifică prin faptul că ei „nu au folosit procedurile de intrare oficiale existente în acest scop şi este prin urmare consecinţa propriului lor comportament”, explică CEDO în hotărârea ce stabileşte că Spania nu a încălcat articolele 4 din Protocolul nr. 4 (interzicerea expulzărilor colective) şi 13 (dreptul la un recurs efectiv) din Convenţia europeană a drepturilor omului.

Enclavele spaniole Ceuta şi Melilla, situate în nordul Marocului, sunt singurele frontiere terestre ale Africii cu Europa şi pe care numeroşi migranţi încearcă să le treacă, deşi sunt protejate de garduri de peste şase metri înălţime prevăzute pe alocuri cu sârmă ghimpată şi lame ascuţite care provoacă răni.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *