Asa cum doar in Romania este posibil. Dupa ce prin legile justitie promovate de coalitia PSD-PNL, MCV-ul a fost ridicat dupa ce Constiutioa Romaniei a fost partial desfiintata, magistratii nemafiind obligati sa tina cont de deciziile CCR, opozitia pare ca vrea cu orice pret sa puna cruce defintiv Constiutiei Romaniei.
Fostul ministru al Justieiei, Stelian Ion, propune un proiect prin care distrugerea Constiutiei ar fi complet finalizata. Concret, politicianul USR propune o lege prin care deciziile CCR să fie revizuite la un complet de 5 judecatori.
După cum de știe deja, Curtea Constituțională se pronunță asupra excepțiilor de neconstituționalitate, asupra sesizărilor de neconstituționalitate sau asupra existenței unui conflict juridic de natură constituțională în completul de nouă judecători. Iar deciziile adoptate sunt general obligatorii, au efect numai pentru viitor și nu există posibilitatea exercitării unei căi de atac.
Ei, bine, progresiștii vor să schimbe cu totul această paradigmă și vor să introducă în lege noțiunea de „revizuire a jurisprudenței Curții Constituționale”. Mai exact, o astfel de cerere de revizuire a deciziilor CCR poate fi formulată de președintele României, de președinții celor două Camere ale Parlamentului, de Guvern, de Înalta Curte de Casație și Justiție, de CSM, de Avocatul Poporului și de cel puțin 50 de deputați sau de cel puțin 25 de senatori. Sau chiar Curtea să poată revizui propria jurisprudență, din oficiu.
Astfel, USR-iștii propun „proceduri specifice atacării deciziilor luate de Curtea Constituțională, cu recurs în termen de zece zile de la comunicare”. Acest recurs ar trebui, conform proiectului de lege în discuție, să fie judecat de… un complet alcătuit din 5 judecători, „desemnați prin tragere la sorți de către președintele Curții Constituționale”, iar președintele completului să fie și judecătorul raportor.
De asemenea, proiectul de lege propune modificarea cu totul a modului în care sunt soluționate dosarele la Curtea Constituțională. „Dacă recursul este admis, instanța de recurs se pronunță, prin aceeași decizie, și asupra excepției de neconstituționalitate. Decizia primei instanțe, cât și decizia instanței de recurs se iau cu majoritate de voturi”, se mai precizează în această inițiativă legislativă.
Cum motivează inițiatorii Stelian Ion și Silviu Dehelean (FOTO) aceste modificări? Ei susțin că „realitatea socială, dar și politică românească au arătat că se impune a fi modificată legea privind organizarea și funcționarea CCR”, deoarece „cadrul juridic instituit de Constituția României (…) s-a dovedit a fi, nu de puține ori, cauza unor situații conflictuale”.
„Nu de puține ori, Curtea Constituțională și-a asumat un rol de arbitru al vieții politice românești și al unor situații conflictuale”, mai scriu inițiatorii.
De altfel, propunerea legislativă merge chiar și mai departe, punând jurisprudența CCR sub nivelul unor decizii ale UE. Spre exemplu, în proiectul de lege a fost introdus un articol potrivit căruia „Curtea Constituțională își poate revizui jurisprudența” și că „în cazul în care Curtea de Justiție a Uniunii Europene a constatat o încălcare a priorității dreptului Uniunii Europene (…), precum și în cazul în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat o încălcare a drepturilor sau libertăților fundamentale, ca urmare a aplicării unei decizii a Curții Constituționale, aceasta va lua în dezbatere de îndată revizuirea jurisprudenței”.