- Advertisement -
AcasăEconomieEconomistul Ilie Serbanescu: Cel mai mare dezastru se consemnează în România tocmai...

Economistul Ilie Serbanescu: Cel mai mare dezastru se consemnează în România tocmai din cauza faptului că noi avem resursele noastre, dar pe care nu noi le controlăm. România este o colonie a Uniunii Europene. Noi suntem în situația absurdă de a avea un înalt grad de acoperire a consumului din resurse proprii, fără să avem un avantaj, ci un dezavantaj

- Advertisement -

Economistul Ilie Serbanescu a declarat miercuri ca Romania este in stiuatia absurda de a se confrunta cu o criza economica de amploare, in ciuda faptului ca spre deosebire de marea majoritate a tarilor europene, tara noastra detine foarte multe reusurse care ar fi putut repreznta mai ales in vremuri grele un avantaj pentru economia Romaniei, in special in domeniul energiei si al agriculturii. Ilie Serbanescu spune ca tara naostra este doar o colonie a Bruxelles-ului, Romania nemaifiind stapana pe propriile rusurse.

România este o colonie a Uniunii Europene, care face ceea ce spune Ursula von der Leyen, de la Bruxelles, nu ceea ce spune Iohannis sau Ciucă. Dacă am fi noi cei care am dispune de resurse, ar fi cum ar spune doamna Budeanu (n.r. – România ar importa doar 5% energie). Dacă nu controlăm aceste resurse, este cum se întâmplă. 

Suntem singura țară din UE care a aplicat prostia, înfumurarea de la Bruxelles, de a combina un obiectiv – decarbonizarea, deci renunțarea treptată la sursele energetice fosile, cu liberalizarea. Acestea sunt două obiective antinomice. Puse împreună, duc la dezastru. 

Cel mai mare dezastru se consemnează în România tocmai din cauza faptului că noi avem resursele noastre, dar pe care nu noi le controlăm. Și atunci, noi am scos din uz ce era producție posibilă din resurse fosile, dar nu am pus în loc nimic sau am pus ceva care nu ajunge. Și atunci, dacă nu bate vântul, dacă nu e soare corespunzător, nu avem din ce să producem energia electrică.

Și dacă la Cernavodă e nevoie de a scoate din motive tehnice din producție un reactor din cele două mari și late ajungem la un deficit de 20-25%, nu de 5%, așa cum a spus doamna Budeanu. Am ajuns al 25%, întrebați ANRE care este bilanțul. Noi suntem în situația absurdă, relevată de doamna Budeanu, de a avea un înalt grad de acoperire a consumului din resurse proprii, fără să avem un avantaj, ci un dezavantaj (…) Ar trebui să-i sfidăm pe cei de la Bruxelles, pentru că oamenii au înnebunit. Eu mă îndoiesc că vom găsi acest potențial în România”, a declarat Șerbănescu.

- Advertisement -
- Advertisement -

Rețele de socializare

34,563FaniÎmi place
24,580CititoriConectați-vă
61,453AbonațiAbonați-vă

Important

- Advertisement -

Noutăți

- Advertisement -