- Advertisement -
Acasă Politica VIDEO Klaus ne anunță după ședința CSAT că mai achiziționează încă niște...

VIDEO Klaus ne anunță după ședința CSAT că mai achiziționează încă niște avioane F16, 5 la număr, de doar câteva sute de millioane de euro: „Guvernul a venit cu un proiect de lege avizat favorabil. Pentru achiziții peste 100 milioane de euro e nevoie de acordul Parlamentului. Legea va fi discutată în Parlament”

- Advertisement -

Klaus anunta că mai achizitionează niște avioane în plus după ședința CSAT, doar 5 la număr, nu foarte scumpe, doar câteva sute de milioane de euro. Președintele spune că Guvernul a venit cu un proiect de lege avizat favorabil iar pentru achizițiile de peste 100 milioane de euro e nevoie de acordul Parlamentului.

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

Am avut o ședință cu teme importante, dar de remarcat că a fost prima ședință în noua formulă guvernamentală și pot să spun deja că teme care păreau complicate înainte cu fostul guvern PSD eșuat, acum abordarea s-a schimbat fundamental.

Am dezbătut următoarele teme:

Primul subiect a fost legat de ședința NATO de săptămâna viitoare de la Londra. Am stabilit obiectivele României. E bine de știut că e un summit mai degrabă cu tentă festivă, dar, evident, vom discuta teme grele. Noi vom sublinia două lucruri care ne privesc direct. Primul – vom reitera importanța regiunii Mării Negre. A doua temă este faptul că România este în continuare decisă să aloce 2% din PIB pentru apărare. În rest, sunt un adept al Alianței NATO puternice și voi reitera importanța unei abordări care duce la o alianță puternică și unită.

Am avut pe ordinea de zi o temă importantă – am aprobat forțele armate în misiune în afara României în 2020. Sunt forțele Armatei – peste 2.100, o creștere cu peste 200 de oameni. Peste 800 dintre ei vor participa la misiunea din Afganistan. De la MAI am aprobat peste 790 militari și polițiști la diferite misiuni. Se vede din acest număr impresionant că România își ia foarte în serios misiunea de a oferi securitate în zone unde acest deziderat nu e atins. Militarii noștri sunt apreciați peste tot. Cea mai nouă misiune, cea din Mali, e una mare, cu peste 100 de oameni, cu elicoptere, o misiune foarte apreciată în zonă.

Am discutat despre achizițiile pentru Armată: încă 5 avioane F16. Guvernul a venit cu un proiect de lege avizat favorabil. Pentru achiziții peste 100 milioane de euro e nevoie de acordul Parlamentului. Legea va fi discutată în Parlament.

Am avizat pe gral locotenent Daniel Petrescu ca noul șef de Stat Major al Armatei

Q: Deficitul bugetar.
A: Am discutat despre deficitul bugetar în 2019 și chiar azi am primit o informare suplimentară de la Ministrul Finanțelor. Pentru anul viitor se lucrează la proiectul de buget. Când va exista un draft agreat la guvern, voi primi aceste informații.

Q: Continuați întâlnirile cu miniștrii?
A: Da, vor continua.

Q: Dacă deficitul de 3% propus pentru 2020 va fi depășit, va fi menținută legea pensiilor?
A: Legile sunt obligatorii, nu facultative. Voi insista ca noul guvern să respecte ad litteram toată legislația în vigoare. Dacă există probleme, guvernul poate veni cu propuneri de modificare. Dar, din discuțiile mele, guvernul nu dorește să taie pensii și salarii. Dimpotrivă, guvernul Orban vrea să respecte creșterile de pensii și salarii

Q: DIICOT a stabilit că există un alt suspect în cazul Caracal. Ați fost informat?
A: E o informație publică.

Q: Ați cerut o întâlnire cu familia doamnei Melencu?
A: Da, am cerut unui consilier să o primească vineri pe doamna Melencu.

Q: Există cereri pentru OUG pentru primari în două tururi de la PMP și USR. Ar fi o soluție?
A: Eu personal cred că primarii ar trebui aleși în două tururi, iar șefii CJ aleși nu direct, ci dintre consilieri.

Q: Dar fără OUG credeți că e posibil în două tururi?
A: Eu îmi doresc ca primarii să fie aleși în două tururi. Există mai multe inițiative în Parlament, discutate, știu că există formațiuni care își doresc acest lucru – PNL de exemplu. Există formațiuni refractare – de exemplu PSD. Este evident că în continuare guvernul și PNL vor căuta cele mai bune soluții pentru a promova o legislație sau pentru a accepta o legislație de acest tip. Am discutat doar de principiu. Însă cum se va ajunge practic acolo, încă nu a fost definitivat.

Declarație de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis, la finalul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării

Declarație de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis, la finalul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării

Publicată de Privesc.Eu pe Miercuri, 27 noiembrie 2019

- Advertisement -
- Advertisement -

Rețele de socializare

34,563FaniÎmi place
24,580CititoriConectați-vă
61,453AbonațiAbonați-vă

Important

- Advertisement -

Noutăți

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here