- Advertisement -
AcasăPoliticaKlaus spune ca Guvernul Ciuca e un magnet pentru investitori: Trebuie să...

Klaus spune ca Guvernul Ciuca e un magnet pentru investitori: Trebuie să remarcăm creșterea investițiilor străine directe, cu 15% în primele 9 luni ale anului curent, ceea ce reconfirmă atractivitatea economiei noastre pentru investitorii străini. Implicațiile războiului nedrept al Rusiei împotriva Ucrainei amână sau chiar împiedică redresarea și stabilitatea economică pe care cu toții le așteptam.

- Advertisement -

Cu toate ca avem de a face cu cel mai socialist Guvern al Romaniei dupa 89, toate politicile rezumandu-se la ajutoare, vouchere si cresteri de pensii/salarii/alocatii in plina criza, in timp ce investiiile in toate domeniile zac, populatia nebenficiind cu nimic de resursele din agricultura sau energie, presedintele Iohannis vede totul cu alti ochi si spune ca actulaul Guvern atrage investitori pe banda rulanta, Putin find cel care opreste Executivul sa atinga niveluri ale gloriei fara precedent.

„Felicit întreg mediul antreprenorial care, de la un an la altul, continuă să fie expresia tot mai puternică a capacității de adaptare și de reinventare a afacerilor în economia României. Mă bucur că, în pofida dificultăților și a provocărilor cauzate de multiplele crize cu care ne confruntăm, ați reușit să priviți și în perspectivă, dând dovadă de curaj și încredere. Știu că nu a fost și nu este ușor, însă rezultatele dumneavoastră și prezența în cadrul Topului Național al Firmelor denotă perseverență și ne arată că , pe drumul bun. În prezent, România beneficiază de un mediu de afaceri performant, care se adaptează eficient. Afacerile românești din Topul Național al Firmelor au prosperat, prin creșterea profiturilor cu circa 30% în 2022. Dinamica pozitivă din ultimii ani a companiilor cu capital autohton confirmă dorința întreprinzătorilor români de a deveni jucători importanți. După doi ani de pandemie și incertitudine, constatăm o creștere apreciabilă, cu circa 10%, a numărului firmelor românești. Trebuie să remarcăm, de asemenea, și creșterea investițiilor străine directe, cu 15% în primele 9 luni ale anului curent, ceea ce reconfirmă atractivitatea economiei noastre pentru investitorii străini”, transmite șeful statului.

„Contextul dificil în care ne aflăm ne ține încă departe de siguranța și stabilitatea cu care eram obișnuiți. Implicațiile războiului nedrept al Rusiei împotriva Ucrainei amână sau chiar împiedică redresarea și stabilitatea economică pe care cu toții le așteptam. Sincopele rezultate din reconfigurarea sau blocarea unor lanțuri de aprovizionare cu energie, combustibil și alimente continuă să pună presiune asupra unor prețuri, care amplifică și perpetuează inflația. În același timp, la nivel global își fac apariția unele riscuri recesioniste, odată cu intervențiile anti-inflaționiste ale băncilor centrale, în direcția temperării creșterii prețurilor. Știu că principala îngrijorare a mediului de afaceri este dată de prețurile la electricitate și gaze naturale. În privința energiei, sunt binevenite soluțiile Guvernului de protejare a economiei și a populației. Însă cheia depășirii crizei se găsește și la nivel european, unde trebuie evitate abordările unilaterale ale unor state membre, care pot distorsiona concurența și pot crea disparități suplimentare. În mod evident, economiile Uniunii Europene necesită soluții comune, armonizate, pentru reducerea vulnerabilităților și menținerea competitivității industriilor europene”, adaugă Klaus Iohannis.

„Trebuie să valorificăm gazele naturale și energia nucleară, în calitate de combustibili de tranziție, pentru ca Uniunea Europeană să-și reducă dependența de importurile de energie și să-și asigure, prin potențialul statelor membre, un mix energetic echilibrat. Energia este indispensabilă, iar competitivitatea economiilor noastre trebuie susținută pe baze durabile și predictibile, nicidecum incerte sau speculative. În cazul României, crizele suprapuse pe care le traversăm au accentuat dezechilibre structurale mai vechi. Incertitudinile actuale și conjunctura economică împovărează categoriile sociale vulnerabile și pot crea o lipsă de încredere. Vă asigur că autoritățile înțeleg impactul socio-economic al acestui context și depun eforturi pentru a contracara efectele crizelor și pentru a diminua inflația. În această privință, rezultatele se vor vedea în timp, începând cu anul 2023, care trebuie să fie anul dezinflației. Doar prin colaborarea strânsă între întreprinzători și autorități pot fi atinse obiectivele imediate și pot fi găsite soluțiile viabile și sustenabile”, menționează președintele Iohannis.

„Utilizarea eficientă a fondurilor europene, mai ales în sectoare cu potențial competitiv, precum agricultura și industria alimentară, dar și în sectoare de importanță strategică, precum energia sau infrastructura, va face mai ușoară traversarea acestei perioade critice. Economia României are nevoie de experiența, curajul și ambiția de care dumneavoastră dați dovadă. Afacerile și legăturile care se stabilesc între micii întreprinzători și marea industrie sau între fermieri și lanțurile de comercializare sunt forța motrice a economiei noastre. Vă încurajez să valorificați potențialul local de materii prime și să vă fidelizați consumatorul autohton! De asemenea, rămân un susținător al dialogului între mediul de afaceri și decidenți, fiind convins că dumneavoastră ați venit, de multe ori, nu doar cu soluții concrete și viziune, ci și cu noi modele de bune practici. Sunt convins că ultimii doi ani au fost un exercițiu intens în această direcție, de ambele părți. Vă încurajez să fiți în continuare partenerul de care autoritățile au nevoie pentru a lucra în beneficiul României”, încheie Klaus Iohannis.

- Advertisement -
- Advertisement -

Rețele de socializare

34,563FaniÎmi place
24,580CititoriConectați-vă
61,453AbonațiAbonați-vă

Important

- Advertisement -

Noutăți

- Advertisement -