Mugur Isărescu: Cifrele economice nu arată o recesiune. În politică percepţia este mai tare decât realitatea. Tărăboiul acesta care este efectiv exagerat, l-am văzut şi într-un jurnal de astăzi, cu deprecierea cursului. Leul nu s-a depreciat în ultimele luni. E mai rău decât o exagerare să spunem «leul e în fundul prăpastiei» sau aşa mai departe”

Cifrele economice nu arată o recesiune, pentru care este nevoie de o scădere a PIB două trimestre la rând, dar semnale de alarmă sunt, în special pe partea de producţie care depinde de piaţa germană, a declarat joi guvernatorul BNR Mugur Isărescu, citat de MEDIAFAX.

Isărescu a fost întrebat de opinia sa în legătură cu perspectivele economiei şi cu analizele care circulă în spaţiul public legate de aceasta. „Se înregistrează un declin în partea dependentă de economia germană. Ministrul german al finanţelor a spus că nu este clar dacă ţara înregistrează o recesiune, şi că au resurse decente, spaţiu fiscal, un surplus fiscal şi o datorie scăzută”, a spus Isărescu.

Pe de altă parte guvernatorul BNR a remarcat creşterea din sectorul construcţiilor şi majorarea formării brute de capital.

Asftfel de dezbateri privind evoluţia economiei sunt utile, dar „în politică percepţia este mai tare decât realitatea”, a subliniat Isărescu.

„Tărăboiul acesta care este efectiv exagerat, l-am văzut şi într-un jurnal de astăzi, cu deprecierea cursului. Leul nu s-a depreciat în ultimele luni. S-a apreciat în vară de pe la 4,76 la 4,72 (de lei pentru un euro – n.r.) şi apoi s-a dus spre 4,75. Deci e mai rău decât o exagerare să spunem «leul e în fundul prăpastiei» sau aşa mai departe. În ceea ce priveşte evoluţia leului faţă de dolar, nu putem să ţintim două lucruri şi nici să ne uităm în zeci de părţi cât am vrea. Este vorba de o apreciere a dolarului şi o depreciere a monedei euro, în contexul unui război comercial în toată regula, cu componente de război valutar. Deci ea în mod normal constituie o preocupare, dar nu prea avem că se facem. Cu euro nu putem să influenţăm noi evoluţia cursului euro faţă de dolar „, a spus Mugur Isarescu.

El a menţionat că, dacă am asistat la o deprecierea mai sensibilă în zona noastră, aceasta a fost a forintului unguresc şi a zlotului polonez.

„Dacă luăm bază 2018, leul s-a depreciat faţă de euro cam cu 3%, iar forintul cu 8% şi zlotul cu vreo 4-5%. Deci aici întrebarea este următoarea: ne permitem să apreciem leul faţă de forint în condiţiile în care avem deficite comerciale mai ales pe partea de produse agricole cu Ungaria? Aceasta nu este o sugestie. Atenţie! Este o întrebare. Un singur lucru cred că nu ne putem permite, să mai mai continuăm cu marota asta că la orice mişcare a cursului de un ban în sus, în jos, a venit sfârşitul lumii. Cred că trebuie să lăsăm cursul şi piaţa să funcţioneze„, a mai spus Mugur Isărescu.

Conform guvernatorului, leul „s-a plimbat” în această vară într-o marjă mai mică de 1%.

El a spus că, în ceea ce priveşte balanţa contului curent, sunt semne de uşoară ameliorare, în sensul că dinamica importurilor a mai slăbit. Isărescu a menţionat că există o deteriorare la servicii, un sector care în trecut a avut o contribuţie importantă în prima parte anului, când a compensat soldul negativ al balanţei comerciale.

El a declarat că o depreciere a cursului nu poate să echilibreze situaţia balanţei contului curent. Pentru ajustarea deficitului de cont curent este nevoie de o combinaţie de măsuri monetare şi fiscale, şi, în măsura în care se poate, reforme structurale.

Citește și https://dc360.ro/dancila-ironii-la-adresa-lui-iohannis-o-tara-intreaga-asteapta-sa-va-faceti-treaba-si-nici-macar-nu-v-am-cerut-sa-va-sacrificati-weekend-ul/

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.