- Advertisement -
AcasăEducatieProcupari importante in vreme de criza economica si razboi. AUR-istii vor uniforma...

Procupari importante in vreme de criza economica si razboi. AUR-istii vor uniforma obligatorie in scoli „pentru a diminua diferențele de statut economic și social și ar contribui la eliminarea situațiilor penibile”

- Advertisement -

Opozitia continua sa aiba preocupari personale care nu se potrivesc deloc cu actualul context economic si razboiul de la granita. De data aceasta, AUR vrea sa introduca obligatoriu uifroma in unitatile de invatamanat. Cu toate ca se autodefineteste ca fiind partid de dreapta, partidul condus de Simion isi motiveaza proiectul prin faptul ca nu trebuie sa existe diferente intre elevi, un fel de comunsim de rit nou.

„În învățământul preuniversitar de stat și privat, este obligatoriu portul uniformei școlare de către elevi. Pentru fiecare unitate școlară, modelele uniformelor și ale semnelor distinctive, se stabilesc de către consiliul de administrație împreună cu consiliile profesorale, cu consultarea reprezentanților elevilor, și cu acordul consiliului reprezentativ al părinților”, potrivit proiectului de lege, informează Mediafax.

Inițiatorii prevăd că, pentru procurarea uniformelor școlare, în funcție de situația materială a familiei sau a susținătorilor legali, elevilor li se poate acorda, la cerere, bursă de ajutor social pentru achiziționarea acestora, iar bursele se asigură anual de la bugetul de stat din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate cu această destinație, prin bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale.

Proiectul prevede și că modelele uniformelor și ale semnelor distinctive vor fi comunicate Direcției Generale de Poliție a Municipiului București sau inspectoratului de poliție județean și Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București ori inspectoratului de jandarmi județean.

Legea ar urma să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2023.

„Specialiștii în pedagogie școlară consideră că uniforma școlară ar diminua diferențele de statut economic și social și ar contribui la eliminarea situațiilor penibile în care copiii se simt frustrați de modul în care se îmbracă. Prin implementarea unor norme care să reglementeze vestimentația elevilor pot fi evitate situații de un pericol deosebit, precum pătrunderea într-o anumită unitate școlară a unor persoane străine de aceasta, pentru a ajunge la un anumit elev și a-l supune unor rele tratamente. Acestea se întâmplă din cauză că mare parte dintre aceste unități nu legitimează toate persoanele care intră în incintă. În școlile din România care au adoptat uniforma școlară astfel de evenimente lipsesc. Uniforma școlară înseamnă totodată și o pregătire pentru viața profesională, aceasta îi învață pe elevi să se îmbrace elegant și potrivit împrejurărilor. Majoritatea uniformelor au o eleganță sobră, ceea ce îi pregătește pe copii și pentru viața profesională. Există meserii la care este obligatoriu să porți uniformă, iar la majoritatea locurilor de muncă trebuie să respecți un anumit cod vestimentar”, arată inițiatorii în expunerea de motive.

- Advertisement -
- Advertisement -

Rețele de socializare

34,563FaniÎmi place
24,580CititoriConectați-vă
61,453AbonațiAbonați-vă

Important

- Advertisement -

Noutăți

- Advertisement -