- Advertisement -
AcasăPoliticaSfânta Gabi și asocioația sa pentru "Dezvoltare Intercomunitară pentru Iluminat Public București"!...

Sfânta Gabi și asocioația sa pentru „Dezvoltare Intercomunitară pentru Iluminat Public București”! Funcțională timp de 2 ani, aceasta nu a realizat nimic concret, deși a avut buget aprobat de circa 6 milioane de lei

- Advertisement -

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Iluminat Public București, creată la propunerea primarului Gabriela Firea în ianuarie 2018, a fost dizolvată pe 25 septembrie, la nici doi ani de la înființare. În scurtul timp în care a funcționat, asociația a avut un buget aprobat de circa 6 milioane de lei și 18 angajați, iar în proporție de 75 % banii au fost prevăzuți pentru salarii și alte cheltuieli de personal, pentru cei 18 angajați. Bugetul nu a fost executat în totalitate, însă potrivit datelor furnizate de municipalitate s-au cheltuit circa 3,6 milioane lei pentru „dotări materiale, cheltuieli de funcționare și resurse umane”.

Asociația avea ca scop gestionarea serviciului de iluminat public, alături de orașele Snagov și Chiajna, și delegarea gestiunii serviciului către Compania Municipală de Iluminat Public. Numai că acest lucru nu s-a mai întâmplat deoarece a fost desființată fiindcă Snagovul s-a retras din asociere, iar legea cere să fie minim 3 unități administrative. Ce a rămas de pe urma ei? Studiul de oportunitate, contractul de delegare, regulamentul serviciului și caietul de sarcini pentru delegarea serviciului de iluminat, adică un teanc de documente.

Cum a fost înființată asociația și ce scop avea

Consiliul General al Municipiului București a aprobat, la propunerea Gabrielei Firea, în ianuarie 2018, înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Iluminat Public București. Scopul asociației era să coordoneze serviciul de iluminat în cele 3 localități și să delege gestiunea serviciului de iluminat public către Compania Municipală Iluminat Public București.

„Asociația se constituie în scopul înființării, organizării, reglementării, exploatării, monitorizării și gestionării in comun a serviciului de iluminat public din cadrul asociației, pe raza de competență a unităților administrativ teritoriale membre. Serviciul de iluminat public cuprinde iluminatul stradal rutier, iluminatul stradal-pietonal, iluminatul arhitectural, iluminatul ornamental și iluminatul ornamental-festiv realizat pe aria de acțiune a asociațiilor”, se arată în statut.

Potrivit hotărârii prin care s-a înființat, obiectivele Asociației erau următoarele:

să elaboreze şi să aprobe strategia de dezvoltare comună privind serviciul de iluminat public;

să monitorizeze derularea proiectelor de investiții aferente serviciului de iluminat public;

să constituie interfață pentru discuţii şi să fie un partener activ pentru autorităţile administraţiei publice locale în ceea ce priveşte aspectele de dezvoltare şi de gestiune a serviciului de iluminat public, în scopul de a coordona politicile și acțiunile de interes general;

să elaboreze şi să aprobe caietul de sarcini şi regulamentul serviciului de iluminat public;

să elaboreze şi să aprobe documentațiile de atribuire a contractului de delegare și să stabilească condițiile de participare şi criteriile de selecție a operatorului;

să încheie contractul de delegare cu operatorul, în numele şi pe seama unităților administrativ teritoriale membre implicate, care vor avea împreună calitatea de delegatar, astfel cum este prevăzut de art. 30 din Legea nr. 51/2006, cu modificările şi completările ulterioare;

să monitorizeze executarea contractului de delegare și să informeze regulat membrii săi despre aceasta, să urmărească îndeplinirea obligaţiilor asumate de operatori şi, în conformitate cu mandatul primit şi cu prevederile contractuale, să aplice penalitățile contractuale;

să identifice şi să propună orice măsuri şi acţiuni în legătură cu serviciul de iluminat public;

să atragă noi surse de finanțare externe/investiții private pentru a asigura continuitatea şi dezvoltarea serviciului de iluminat public din localitățile membre ale asociației.

De la aprobarea înființării asociației și până la înființarea ei a mai trecut aproape jumătate de an, aceasta fiind înființată abia pe 02.05.2018, ca urmare a înregistrării în Registrul Special al Judecătoriei Sectorului 1.

În 2018, Asociația a avut un buget de 2,5 milioane lei, din care 1,5 milioane cheltuieli de personal, iar în 2019 un buget aprobat de 3,4 milioane lei, din care 3 milioane lei cheltuieli de personal, potrivit informațiilor de pe site.

Banii au venit din bugetul Primăriei Capitalei, al Primăriilor Snagov și Chiajna, din cotizațiile plătite de acestea. Doar cotizația plătită de Primăria Capitalei pentru 2019 a fost de 3,4 milioane lei.

„De la înființare și până în prezent, sursele de venit ale asociației au fost reprezentate de patrimoniul inițial al asociației, în valoare de 4.000 lei și încasările din cotizațiile membrilor, în valoare totală de 3.603.224 lei. Sumele din cotizație au fost utilizate pentru dotări materiale, cheltuieli de funcționare și resurse umane. Precizăm că dotările materiale rămân în patrimoniul și la dispoziția Municipiului București. Numărul mediu de salariați în cadrul Asociației, de la înființare până în prezent, este de 18 angajați cu contracte individuale de muncă”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Ce a făcut Asociația în scurta perioadă în care a funcționat și a cheltuit acest buget?

Într-un răspuns transmis la solicitarea HotNews.ro, reprezentanții Primăriei Capitalei spun că s-au făcut documentele necesare delegării gestiunii serviciului de iluminat public către Compania Municipală Iluminat Public.

Potrivit sursei citate, documentele elaborate de asociație au fost folosite de Primărie pentru delegarea serviciului de Iluminat către Compania municipală Iluminat Public.

„În baza documentației de delegare a serviciului de iluminat public, elaborată și aprobată de către A.D.I.I.P.B. și avizată de consiliile locale ale celor trei localități membre, asociația urmă să delege prestarea serviciului de iluminat public către Compania Municipală pentru Iluminat Public București S.A. În cadrul A.D.I.I.P.B. a fost elaborată documentația specifică delegării serviciului de iluminat public pentru arealul teritorial al asociației, respectiv: Studiul de oportunitate, Contractul de delegare, Regulamentul Serviciului, Caietul de Sarcini, documentație ce urmează a fi utilizată de către membrii asociației (inclusiv Municipiul București) în procedurile viitoare proprii de delegare. Dizolvarea A.D.I.I.P.B. s-a produs din cauza retragerii comunei Snagov și astfel, potrivit Legii nr. 51/2016 a serviciilor comunitare de utilități publice, o asociere nu poate există în cazul în care sunt mai puțin de 3 participanți. După retragerea comunei Snagov din asociere, Consiliul General al Municipiului București a votat, în ședința din dată de 27.08.2019, delegarea serviciului de iluminat public Companiei Municipale pentru Iluminat Public București și schimbarea formei juridice a companiei din S.A în S.R.L. cu acționar unic Municipiul București. Documentele realizate de ADI, menționate anterior, vor stă la baza documentelor aferente procedurii de delegare”, se arată în răspunsul transmis de municipalitate.

Cât despre cei 18 angajați care au rămas fără loc de muncă, „în măsură în care vor dori să rămână în administrația publică locală, aceștia pot opta pentru posturile vacante și compatibile cu pregătirea profesională din serviciile și administrațiile subordonate Primăriei Capitalei”, potrivit sursei citate.

Citește și https://dc360.ro/victor-ponta-anunta-ca-partidul-sau-nu-va-vota-guvernul-orban-pro-romania-nu-vor-vota-guvernul-lui-ludovic-orban-vom-sustine-un-guvern-doar-cand-vom-fi-convinsi-ca-proiectele-de-competenta-si-profes/

- Advertisement -
- Advertisement -

Rețele de socializare

34,563FaniÎmi place
24,580CititoriConectați-vă
61,453AbonațiAbonați-vă

Important

- Advertisement -

Noutăți

- Advertisement -