- Advertisement -
AcasăJustitieSfidare si bataie de joc de la cel mai intalt nivel. Desi...

Sfidare si bataie de joc de la cel mai intalt nivel. Desi jumatate din tinerele traficate in UE sunt tinere din Romania, Catalin Predoiu spune ca problema traficului de persoane fost rezolvata in Romania. Motivul? Asa spun americanii: „Este o recunoaștere a eforturilor depuse de autoritățile române în ultimul an pentru prevenirea și combaterea acestui flagel, la nivel legislativ, instituțional și operativ”

- Advertisement -

Cu toate ca traim in tara in care majoritatea clanurilor interlope, a traficantilor de carne vie, a proxenetilor, a camatarilor si altor grupuri de acest fel, se alfa in libertate si continua sa comita cele mai periculoase infractiuni, cu toate ca jumatate din tinerele traficate in UE sunt tinere din Romania, ministrul Justieiei, Catalin Prediou, declara ca problema traficului de persoane a fost rezolvata in cea mai mare parte pe cociocul nostru. Motivul? Asa spun americanii, mai exact exact Depertamnetul de Stat al SUA. Cu toate ca se cunoaste realitatea la 180 de grade, Catalin Predoiu a trecut fara probleme de constiinta si moralitate peste toate aspectele dramatice cu care se confrunta societatea naostra si a repetat papagaliceste concluziile americanilor. Desi printre altele traim in tara in care politistii si magistratii sunt de asemenea cele mai corupte categorii sociale, Predoiu a multumit asa ziselor „autoritati ale statului” pentru prevenirea si combaterea acestui fenomen care in realitate nu a fost absolut deloc combatut, cazul Caracal si faptul ca Dinca nu e inca condamnat la 3 ani de la fapte fiind doar un cap de afis al Romaniei.

„Este o recunoaștere a eforturilor depuse de autoritățile române în ultimul an pentru prevenirea și combaterea acestui flagel, la nivel legislativ, instituțional și operativ. Acestea includ, printre altele, investigarea, trimiterea în judecată și condamnarea unui număr însemnat de traficanți, operaționalizarea Serviciului de combatere a traficului de persoane în cadrul DIICOT, reglementarea imprescriptibilității infracțiunilor de trafic, ceea ce oferă autorităților mai mult timp pentru descoperirea și cercetarea acestora”, transmite Ministerul Justiției.

Conform sursei citate, raportul recunoaște demersurile Ministerului Justiției de a elabora o nouă politică publică în materia recuperării bunurilor provenite din infracțiuni, care introduce un mecanism financiar de susținere a victimelor infracțiunilor de trafic, dar și eforturile de a operaționaliza camere amenajate special pentru audierea minorilor în cadrul parchetelor și instanțelor din țară. Este subliniată colaborarea Ministerului Justiției cu Uniunea Națională a Barourilor din România pentru a specializa pregătirea profesională a avocaților din perspectiva asistării victimelor traficului, alături de demersurile de evaluare a eficienței practice a mecanismelor de indemnizare a victimelor.

„Urmărim, alături de partenerii instituționali cu care împărțim responsabilitatea creării unui mediu social mai sigur pentru cetățeni, ca deficiențele constatate încă în raport să primească răspunsuri adecvate ale autorităților române. Deși recomandările formulate nu vizează în mod direct activitatea instituției, ministrul Justiției va continua susținerea cu prioritate a agendei anti-trafic în dialogul cu sistemul judiciar, din perspectiva perfecționării profesiilor juridice, asigurării în continuare a suportului legislativ pentru activitatea eficientă a organelor judiciare și susținerii, în limita competențelor instituționale, a demersurilor de îmbunătățire și adaptare a infrastructurii și resurselor instanțelor și parchetelor pentru a face față rigorilor cerute de protecția eficientă a victimelor și de tratarea cu profesionalism a cauzelor penale care au ca obiect infracțiuni de trafic.

Reamintim că, încă de la sfârșitului anului 2019, Ministerul Justiției a organizat un cadru extins de cooperare interinstituțională pentru lupta împotriva traficului de persoane. În acest sens, au avut loc întâlniri de lucru repetate cu conducerea Ministerului Public, DIICOT, MAI, Ambasada Statelor Unite. De asemenea, au avut loc întâlniri de lucru cu omologi din UE, Comisarul pentru Justiție și ambasadori, pentru strângerea cooperării în domeniul combaterii transfrontaliere a fenomenului. Acțiunile Ministerului Justiției s-au focalizat pe 5 direcții majore: a. îmbunătăţirea asistenţei oferite victimelor traficului de persoane b. recuperarea bunurilor provenite din infracțiuni c. culegerea și prelucrarea datelor statistice în materie d. îmbunătăţirea pregătirii profesionale e. consolidarea urmăririi penale. Aceste activități, desfășurate de Ministerul Justiției pe parcursul elaborării și aplicării Strategiei și Planului de Acțiuni vor fi continuate în cadrul competențelor sale legale”, mai arată Ministerul Justiției.

- Advertisement -
- Advertisement -

Rețele de socializare

34,563FaniÎmi place
24,580CititoriConectați-vă
61,453AbonațiAbonați-vă

Important

- Advertisement -

Noutăți

- Advertisement -