- Advertisement -
AcasăPoliticaȘică, la mâna lui Petrov? Victor Ponta a confirmat azi că nu...

Șică, la mâna lui Petrov? Victor Ponta a confirmat azi că nu votează Guvernul Orban așa cum a dat de înteles în mai multe rânduri. În prezent, fără susținerea oamenilor lui Băsescu, guvernul Orban ar putea să nu prindă viață

- Advertisement -

Liderul PNL, Ludovic Orban, se află într-o situație incertă din punctul de vedere al șanselor de a deveni prim-ministru după ce Pro România a anunțat că nu susține învestirea guvernului, iar cei de la PMP, nemulțumiți că nu au fost cooptați la guvernare așa cum li s-a promis, au lăsat să se înțeleagă că nici ei nu ar vota Cabinetul liberal.

Cele patru partide care au anunțat că vor susține guvernul monocolor al lui Ludovic Orban – PNL, USR, ALDE, UDMR și minoritățile naționale – contabilizează împreună abia 208 senatori și deputați, cu 25 mai puțini decât minimul necesar pentru învestirea Cabinetului.

Călin Popescu Tăriceanu a reușit să îi readucă în partid pe câțiva dintre deputații plecați, astfel încât și-a reînființat grupul de la Cameră, care numără 15 oameni. De asemenea, liderul ALDE speră să reușească să reînființeze și grupul de la Senat, unde are în acest moment 9 aleși.

Cei 18 parlamentari ai PMP ar face clar diferența, ridicând numărul susținătorilor guvernului la 226, rămânând ca liderul liberal să mai aducă, prin negocieri individuale, cele șapte voturi necesare.

În acest moment, în Parlament sunt aproximativ cinci parlamentari neînregimentați politic după ce au demisionat din partidele pe lista cărora au ajuns în Legislativ și au ales să rămână independenți. Cei mai mulți dintre aceștia nu au votat însă moțiunea de cenzură și rămâne de văzut cum se vor poziționa la învestirea guvernului.

De asemenea, este posibil ca USR să-i aducă mai puțin cu un vot lui Ludovic Orban, din cauză că senatoarea Ncoleta Dinu este grav bolnavă și urmează un tratament la o clincă din străinătate.

Liderul PNL s-a declarat însă încrezător că guvernul său va fi votat de Parlament, el explicând că, pe lângă negocierile oficiale cu formațiunile politice, au fost purtate și negocieri om la om, inclusiv cu senatori PSD și independenți.

Cum arată configurația parlamentară în acest moment:

PNL – 96 parlamentari (69 deputați + 27 senatori)

USR – 40 parlamentari (27 deputați + 13 senatori)

UDMR – 30 parlamentari (21 deputați + 9 senatori)

ALDE – 24 parlamentari (15 deputați + 9 senatori)

Minoritățile naționale – 18 deputați

PMP – 18 parlamentari (13 deputați + 5 senatori)

TOTAL fără PMP: 208 parlamentari / TOTAL cu PMP: 226 parlamentari

Numărul minim necesar pentru învestirea guvernului: 233 de parlamentari

Citește și https://dc360.ro/dilema-zilei-cu-victor-ponta-nu-stiu-daca-cei-de-la-alde-fiind-acum-aliati-cu-pnl-ul-il-mai-pot-sustine-pe-mircea-diaconu-la-prezidentiale/


- Advertisement -
- Advertisement -

Rețele de socializare

34,563FaniÎmi place
24,580CititoriConectați-vă
61,453AbonațiAbonați-vă

Important

- Advertisement -

Noutăți

- Advertisement -