- Advertisement -
AcasăPoliticaStelian Ion dupa ce i-au aparut intr-unul dintre cele 3 conturi, intr-un...

Stelian Ion dupa ce i-au aparut intr-unul dintre cele 3 conturi, intr-un singur an, 220.000 de lei in plus fata de anul anterior: Este greşit şi răuvoitor să se raporteze cineva doar la veniturile din salariul de deputat, ca să susţină că veniturile nu ar justifica suma economisită

- Advertisement -

Ministrul Justitiei, Stelian Ion, s-a declarat nemultumit dupa ce in presa au aprtu infrormatii ca intr-unul dint cele 3 conturi detinute, i-a apartu suma de 220.000 de lei in plus intr-un singur an. Acesta consdiera ca este „gresit si rauvoitor” ca presa sa se raporteze la veniturile politicienilor ca provenind doar din functiile pe care le detin. Acesta sustine ca nu este nimic controversat in declaratia sa de avere.

„Este de înţeles şi respect interesul public pentru veniturile politicienilor, pentru că sunt la mijloc bani publici. De aceea, este important ca fiecare politician să completeze corect şi cu onestitate declaraţiile de avere, care sunt documente publice. În momentul în care aceste declaraţii de avere sunt prezentate tendenţios şi cu rea-credinţă, nu mai este însă vorba de a sluji interesul public, ci de a-l manipula şi intoxica”, afirmă Stelian Ion.

„Declaraţia mea de avere, depusă în iunie 2021, a fost completată cu respectarea strictă a legii. Astfel, declaraţia de avere s-a completat în 2021 la rubrica «venituri» cu menţionarea sumelor obţinute în anul 2020, perioadă în care eram doar deputat, pentru că aşa mă obligă legea să declar. Între timp, am încasat venituri şi ca ministru, şi ca membru de drept al CSM. Acestea vor apărea, în mod legal, în declaraţia de avere pentru anul fiscal 2021, al cărei termen de depunere este iunie 2022”, explică el.

„Aşadar, este greşit şi răuvoitor să se raporteze cineva doar la veniturile din salariul de deputat, ca să susţină că veniturile nu ar justifica suma economisită, fără să ţină cont de prevederile legale privind depunerea declaraţiei de avere”, consideră Stelian Ion.

Ministrul citează şi Legea nr. 176/2010 art.4 alin (2): „Persoanele prevăzute de prezenta lege au obligaţia să depună sau să actualizeze declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese anual, cel mai târziu la data de 15 iunie. Declaraţiile de avere se întocmesc după cum urmează: pentru anul fiscal anterior încheiat la 31 decembrie, în cazul veniturilor, respectiv situaţia la data declarării pentru celelalte capitole din declaraţie”.

„Aceasta este explicaţia simplă şi legală şi pentru aşa-zisa «dispariţie» a împrumuturilor declarate în decembrie 2020. Mulţi candidaţi se împrumută pentru a putea susţine cheltuielile din campania electorală. După verificarea legalităţii cheltuielilor din campanie, în cazul în care nu sunt constatate nereguli, candidaţii îşi recuperează sumele cheltuite în campanie. În cazul meu, nu au fost constatate nereguli, astfel că mi-au fost restituite toate sumele cheltuite (sume proprii şi împrumuturi)”, subliniază Stelian Ion.

„În 2021, adică după depunerea declaraţiei de avere din decembrie 2020, mi s-au restituit integral sumele cheltuite în campanie şi acestea s-au regăsit în cont la data completării noii declaraţii, în iunie 2021. Precizez că am restituit în termenul contractual toate sumele primite cu titlu de împrumut, aceasta fiind explicaţia pentru «dispariţia» împrumuturilor din declaraţia de avere. Repet, cheia este tot în lege: veniturile sunt pe anul anterior (salariile din 2020), însă toate celelalte informaţii (conturi, depozite, împrumuturi etc) se completează la zi, nu trebuie să aştepte încheierea anului fiscal. Mă aşteptam să apară manipulări şi atacuri, care să bruieze toate eforturile mele ferme pentru desfiinţarea SIIJ, pentru apărarea independenţei magistraţilor şi împotriva celor care se opun reformelor. Vă îndemn să repectăm legile şi să oprim manipulările”, încheie Stelian Ion.

- Advertisement -
- Advertisement -

Rețele de socializare

34,563FaniÎmi place
24,580CititoriConectați-vă
61,453AbonațiAbonați-vă

Important

- Advertisement -

Noutăți

- Advertisement -