- Advertisement -
AcasăJustitieDNA, solicitare către Curtea de Apel București pentru a sesiza Curtea...

DNA, solicitare către Curtea de Apel București pentru a sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în dosarul „Hidroelectrica

- Advertisement -

Procurorii DNA au fauct o solicitare vineri catre către Curtea de Apel București pentru a sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene, in dosarul „Hidroelectrica”, dosar in care Elena Udrea este judecata pentru fapte de coruptie.

Curtea va lua o decizie pe 5 iulie 2022. Procurorii au cerut instanței să întrebe Curtea de Justiție a UE dacă trebuie să țină cont de deciziile CCR privind prescripția.

Dacă deciziile CCR privind prescripția s-ar aplica așa cum solicită avocații, adică să retroactiveze, pe principiul legii penale celei mai favorabile, de la data intrării în vigoare a primei decizii CCR privind prescripția din 25 iunie 2018 până la data intrării în vigoare a noului Cod penal, 1 februarie 2014, atunci dosarul ar fi prescris din 2019.

În dosarul Hidroelectrica, Elena Udrea este acuzată de trafic de influenţă şi spălare de bani, infracţiuni presupus comise în 2011.

Traficul de influenţă se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 10 ani, potrivit vechiului cod penal, şi de la 2 la 7 ani, potrivit noului cod penal, iar spălarea de bani de la 3 la 12 ani pe vechiul cod şi de la 3 la 10 ani pe noul cod.

“Instanţele aplică legea penală mai favorabilă, deci sunt luate în calcul maximul de 7 ani la trafic de influenţă şi cel de 10 ani la spălare de bani”, au explicat experţii.

Potrivit articolului 154 din Codul penal, termenul de prescripţie este de 8 ani, „când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani”. În cazul Elenei Udrea, acest termen de prescripţie de 8 ani, pentru ambele infracțiuni, s-ar fi împlinit în 2019.

- Advertisement -
- Advertisement -

Rețele de socializare

34,563FaniÎmi place
24,580CititoriConectați-vă
61,453AbonațiAbonați-vă

Important

- Advertisement -

Noutăți

- Advertisement -